Banány balím zásadně do alobalu. Naučili mě to geniální Japonci

Stejně jako jiné ovoce i banány po utržení stále dozrávají. Jenže u banánů se nám zdá, že tento proces probíhá jaksi rychleji. Včera jsme je koupili ještě trochu zelené, dnes jsou žluté a zítra už začnou hnědnout.

A přezrálé banány s hnědými skvrnami nebo hnědou slupkou už zdaleka nejsou tak chutné. Jsou totiž trochu blátivé, trochu moučné a přeslazené.

Ne, že by se i v této formě nedaly spotřebovat do různých moučníků, pudinků a smoothies. Těm dokonce tato jejich podoba svědčí nejvíce. K přímé spotřebě, kdy si jen tak oloupeme banán ke svačině, už nás ale většinou nelákají.

Jak zpomalit proces dozrávání

Dá se tento proces nějak zpomalit? Určitě dá, jen vědět jak na to. Každé ovoce přirozeně vylučuje plyn ethylen. Právě ten je zodpovědný nejen za jeho dozrávání, ale i za dozrávání ostatního ovoce v okolí. Banány ho ale vylučují více, a to převážně konci svých stonků.

Této skutečnosti můžete ale i využít, když máte například nedozrálá rajčata. Vložte je na pár dní do uzavřeného sáčku spolu s banánem. On už se postará, aby vaše zelená rajčata zčervenala.  

Banány nepatří do mísy

Pokud ale chcete zrání zpomalit, držte banány stranou od ostatního ovoce. Máte-li nějaký stojánek, zavěste je na něj. Jejich stonky budou ve vzduchu a ethylen se tak vyloučí do prostoru. Vznikne větší pravděpodobnost, že se rozptýlí mimo ovoce, ke kterému se naopak lépe dostane kyslík.

Zabalte je do alobalu

Nejlepšího výsledku ale dosáhnete, když banány oddělíte od sebe a každý jednotlivý konec zabalíte do alobalu. Pevně, aby plyn nemohl unikat do okolí. Probíhal i pokus, jestli se k tomuto účelu nehodí více potravinářská folie, ale ta hliníková zaznamenala lepší výsledky.

Nebalte celý trs, zabalte banány jednotlivě. Může se stát, že některý plod vylučuje ethylenu více než ostatní a může tak způsobit rychlejší dozrávání všech spolubydlících. Taky by se vám folie hůře utahovala.

Foto: Shutterstock

Udělejte si test sami

Pokud se vám sejde doma banánů více, třeba po Mikuláši, můžete si udělat malý test jako Japonci sami. Nechte jeden trs banánů volně ležet. Dalšímu obalte stonky potravinářskou folií a poslední rozdělte na jednotlivé kusy a konec každého obalte alobalem.

O pár dní později uvidíte, že samostatné banány hnědnou nejrychleji. Ty obalené igelitem už nějaké počínající skvrny vykazují a nejlépe si povedou jednotlivé banány z alobalu. Vydrží čerstvé až 10 dní.

Zralé banány, které nestihnete zkonzumovat, uložte do lednice. Sice jim v chladu slupka zhnědne, ale jejich chuť to nijak neovlivní a zůstanou uvnitř svěží.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments