Bezlepková dieta se stává módou namísto nutnosti. Zdravým lidem však spíše uškodí

bezlepková dieta

Existuje celá řada lidí, kteří drží bezlepkovou dietu, ačkoliv nemají žádné střevní problémy způsobené lepkem. Domnívají se totiž, že taková dieta je obecně prospěšná. Dlouhodobá studie prováděná v USA však ukázala, že to žádný pozitivní efekt nemá, naopak – může to být dokonce škodlivé.

Ty donuty v pultu amerického bistra vypadají tak lákavě. Ale: “Obsahují lepek?” Na tuhle otázku je obsluha připravená – v USA se každý rok připraví přibližně 200 milionů bezlepkových jídel. Lepivá bílkovina obsažená převážně v pšenici, ale i v dalších druzích obilí, totiž v posledních letech upadla v nemilost, a to nejen na americkém kontinentu, ale i v České republice.

Obava z lepku má pochopitelně své důvody. Jsou lidé, kteří trpí vrozenou nesnášenlivostí lepku, takzvanou celiakií. V jejich případě je konzumace lepku velmi škodlivá – jejím následkem dochází k zánětu tenkého střeva s místy opravdu závažnými komplikacemi. Může se projevovat i plynatostí, chudokrevností nebo osteoporózou. Někteří lidé trpí také alergií na obilí nebo zvýšenou citlivostí na lepek.

Kdo se zbytečně vzdá obilí, riskuje srdeční choroby

Řada samozvaných odborníků, ale také lékařů, se tohoto tématu chytla a způsobila doslova bezlepkovou mánii. Tvrdí totiž, že naprostá absence lepku nebo alespoň jeho omezení ve stravě pomůže každému člověku. To vedlo k rozvoji zcela nového byznysu s drahými bezlepkovými potravinami, které nacházejí stále větší množství zákazníků. Každá desátá americká domácnost žije bezlepkově a každý čtvrtý Američan si dokonce myslí, že bezlepková strava je zdravá pro každého.

Tento stav si vyžádal vznik nové studie, kterou publikoval British Medical Journal. Ta dokazuje, že bezlepkový jídelníček zdravým lidem nepřináší zhola nic a dokonce tvrdí, že vynechání lepku může uškodit. S lepkem totiž většina lidí omezí přísun celozrnných produktů, které podle všeho chrání srdce.

Vědci v rámci skutečně rozsáhlé studie zkoumali v rozmězí let 1986 až 2010 každé čtyři roky stravovací a zdravotní data 110.000 Američanů. Ty následně rozdělili do pěti skupin a zjistili, že dokonce ve skupině s nejnižší spotřebou lepku byl výskyt koronárních srdečních onemocnění stejný jako ve skupině s nejvyšším příjmem lepku.

Bezlepková dieta – nesmyslná životní styl?

“Lepek je samozřejmě škodlivý pro lidi s celiakií, ale nejrůznější knihy o zdravém životním stylu pracující s náhodnými či dokonce anekdotickými příklady, podpořily pohled, že lepek je nezdravý pro každého,” říká jeden z vedoucích studie, Benjamin Lebwohl. Přitom kdo se zcela vzdá celozrnných produktů, vzdává se také jejich ochranných efektů proti srdečním chorobám.

Obilí je bohaté na vitamín B a jeho vláknina je velmi důležitá pro udržení správné střevní mikroflóry. Reguluje také funkci střeva a hladina krevního cukru díky němu stoupá pomaleji.

Dokonce velmi škodlivé je, když rodiče držící bezlepkovou dietu přenesou své stravovací zvyky také na děti. Ty by totiž měly jíst od všeho něco – i maso a menší množství cukru. S každým omezením stravy totiž klesá různorodost střevní mikroflóry, což je rizikový faktor pro rozvoj řady onemocnění.

Lidé by také neměli přikládat kdovíjakou důležitost výzkumům, které referují o testech lepku na zvířatech, kterými dokládají jeho škodlivost. V tomto ohledu nelze jednoduše srovnávat trávicí systém zvířat a lidí.

Autor: Lucie Proutková

V mládí jsem často trpěla zdravotními problémy. Lékaři mi moc kloudného neporadili, ale zato předepisovalo jeden lék za druhým. Nakonec jsem se rozhodla poradit si sama zdravějším životním stylem. A ono to vyšlo - tak ráda poradím druhým.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Marie
Marie
2 let

Dobrý den, chcete říct, že v oblastech kde lidé především jedí rýži a kukuřici jsou více nemocní, či se dožívají nižšího věku než naše populace? Lepek je opravdu, promiňte ” svinstvo”. Nebýt toho, že mi v 55 letech a zcela náhodou zjistili celiakii, dnes jsem tu už dávno nebyla. Je mi 75 roků, nepotřebuji vůbec žádné léky, jen tu bezlepkovou dietu. Jako dítě jsem byla neustále nemocná, rychle se mi kazily zuby, každé malé zranění dlou ho hnisalo. Až jsem přišla do puberty stav se zásadně zlepšil, ale později po třicítce, nejen že jsem trpěla zácpou, plynatostí, ale padaly mi… Číst vice »

Marta
Marta
2 let
Reply to  Marie

Dobry den Marie, ale autorka clanku nezpochybnuje, ze pro lidi trpici celiakii je lepek skodlivy – cituji: “Obava z lepku má pochopitelně své důvody. Jsou lidé, kteří trpí vrozenou nesnášenlivostí lepku, takzvanou celiakií. V jejich případě je konzumace lepku velmi škodlivá – jejím následkem dochází k zánětu tenkého střeva s místy opravdu závažnými komplikacemi. Může se projevovat i plynatostí, chudokrevností nebo osteoporózou. Někteří lidé trpí také alergií na obilí nebo zvýšenou citlivostí na lepek.” Je jasne, ze pokud mate vrozenou intoleranci lepku, tak musite drzet prisnou dietu. Ale je nesmysl, aby stejnou dietu drzeli i zdravi lide a ochuzovali se… Číst vice »

Jaromir123
Jaromir123
2 let
Reply to  Marta

Kolik vitamínů má bělená mouka ? A pokud se mluví o celozrnném pečivu – to se málokde vidí a mimo jiné, vitamín B určitě není jen v upečeném pečivu při vysoké teplotě.

Jarin
Jarin
22 dní
Reply to  Jaromir123

Dodržuji bezlepkovou stravu. Je tolik chutných věcí, že rohlík, knedlík, těstoviny mi vůbec neschází. Bezlepkové pečivo je nechutné, zvykl jsem si spíše na nákypy, dušená zelenina. A když mám chuť na křupavé, tak si osmahnu bramborové lupínky.