Bezlepkové těstoviny obsahující lepek? Dejte si na ně pozor

Lidé trpící celiakií a alergií na lepek mají velké problémy. Konzumace potravin vyrobených z běžné mouky jim způsobuje zdravotní potíže. Bezlepkové potraviny jsou obvykle mnohem dražší než ty klasické. Někdy jsou pro nemocné osoby velmi nebezpečné, protože obsahují lepek, i když by neměly.

Nutnost bezlepkové diety

Bezlepková dieta je nutná u osob alergických na lepek, kterým způsobuje alergické reakce, jako je bolest břicha, průjem a vyrážka. Pro jedince s celiakií je konzumace lepku z dlouhodobého hlediska ještě nebezpečnější. Lepek u celiaků vyvolává opakované záněty střev, které mohou vést až ke vzniku zhoubného nádoru.

Je lepek lepidlo?

Lepek znamená v překladu z latiny opravdu lepidlo. Jeho významnou vlastností je právě jistá lepkavost. K té dojde, když se lepek spojí s vodou, kde se nerozpustí, ale nabobtná. Díky tomu drží těsto z mouky s lepkem lépe pohromadě a lépe se s ním i pracuje. Mouky z vyšším obsahem lepku jsou považovány za kvalitnější. Kromě potravin se lepek vyskytuje v kosmetice a drogerii. Pokud jste na lepek alergičtí nebo trpíte přímo celiakií, dejte si pozor na rtěnky a balzámy na rty, nebo na zubní pasty s obsahem lepku. Ty by se mohly dostat do úst a ublížit vašemu trávicímu traktu.

Bezlepkové těstoviny

Těstoviny deklarované jako zcela bezlepkové by neměly lepek obsahovat a mají limit 20 mg/kg.  Přesto byla při kontrolních testech přítomnost lepku v bezlepkových těstovinách nalezena v nadlimitním množství. Různé druhy těstovin prošla laboratorní analýzou. Ty, ve kterých se lepek vyskytne Státní zemědělská a potravinářská inspekce pak vždy zveřejňuje.

Testování těstovin na lepek

K ověření nepřítomnosti lepku se používá biochemická metoda odhalující gliadin obsažený v lepku. U vřeten značky Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli byla odhalena koncentrace 55 mg lepku na 1 kilogram výrobku, tedy více než dvojnásobek bezlepkové limitní hodnoty. Těstoviny se vyrábí v Rumunsku u společnosti S. C. Mills Europe a k nám je dodává společnost Baltaxia a.s. Těstoviny jsou podnětem Státní zemědělské a potravinářské inspekce – SZPI ke kontrole. Podle složení na obalu produkt tvoří 100 % kukuřičná mouka.

Na co si dát pozor

Nejde o první případ. Již v minulosti se objevily případy, kdy se v bezlepkových potravinách lepek objevil. SZPI tyto potraviny hodnotí jako zdraví škodlivé. Sledovat výsledky testů a být informován se tedy vyplácí. Naučte se více konzumovat brambory, batáty, jáhly, quinou, pohanku či rýži, ale i ovoce, zeleninu a houby. Nevyhýbejte se masu, vařte výživné luštěniny a dopřejte si ořechy a semínka. Jídelníček lze doplnit i vejci mléčnými produkty.

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments