Běžné potraviny, které vám zlikvidují mozek. Češi je doslova milují a podle toho to také vypadá

Je třeba si nalít čistého vína. Potraviny, které běžně nakupujeme v supermarketu, nejsou pro nás zrovna tím nejlepším. A teď nemluvíme o specifické kvalitě v českých obchodech, ale všeobecně. Obvykle jde totiž o zpracované a ultra zpracované potraviny, u kterých dochází k zásadním změnám složení oproti surovinám, na které jsme zvyklí.

Smaženému se vyhněte obloukem

Ideálně bychom měli konzumovat špičkové základní potraviny a vyhýbat se nejrůznějším věcem, které prošly fabrikovaným výrobním procesem. Do nich se totiž přidávají látky, které nám škodí. Hodně ovlivňují například mozek.

Opravdu špatné jsou potraviny, ve kterých najdete takzvané transmastné kyseliny. Ty jsou určitou formou nenasycených tuků. Nejsou nicméně myšleny ty, které najdeme v mase nebo mléčných výrobcích, jakkoliv ani s nimi není radno to přehánět. Spíše jde o ty transmastné tuky, jež se vyskytují v nejrůznějších sušenkách, ať už sladkých nebo slaných.

Čechy příliš nepotěší, že na seznamu potravin škodlivých pro mozek jsou i smažené pokrmy, které jsou v tuzemsku velmi oblíbené. Někteří třeba smažený sýr nebo řízek řadí mezi národní jídla, což rozhodně není přehnané. Kromě transmastných tuků totiž obsahují i spoustu rafinovaných cukrů, které nás významně negativně ovlivňují.

Foto: Shutterstock

Sladké nápoje určitě ne

Možná vás překvapí, že mezi pro mozek nedobré potraviny patří i divoké ryby. Za ně platíme obrovské částky v luxusních restauracích a máme pocit, jak jsou úžasné. To jistě ano, ale bohužel také dochází k tomu, že se v jejich těle hromadí rtuť, která potom škodí. Mluvíme tu i rybách jako je žralok, makrela, tuňák, ale také losos.

Čtěte také: Když smažíte cibulku, musíte do ní přidat jedinou věc

Pokud jde o nápoje, tam je radno vyhýbat se především slazeným limonádám. Ukazuje se, že to je snad to nejhorší, co můžete konzumovat. Prokázal se například negativní vliv těchto nápojů na paměť. Obdobně to platí i pro alkoholické nápoje.

Foto: Shutterstock, zdroje: Healthline, Fortune

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments