Buchty podle Anuše Kejřové, zakladatelky kuchařské školy. Lepší prostě neuděláte

Anuše se narodila v Kralupech roku 1874. Její činnosti se specializovaly na psaní kuchařek, ale také na založení vlastní školy. Mladé ženy se tak naučily mnohé recepty, které jsou stále aktuální. Zkuste s námi tento příjemný recept.

Úsporná kuchařka

Přesně tento název nesla kniha Anuše, kterou vydala v roce 1905. Více než sto let od jejího vydání si myslíme, že je toto téma opět aktuální, a že bychom si rádi nachystali něco dobrého, co nám nezruinuje naši peněženku. Recepty této ženy byly mnohdy pojmenovány podle částí Hradce Králové, nebo třeba podle blízkých osob. Je libo Anušin dort, Hradecké klobásy, nebo třeba Vilouškův dort? I tyto dobroty se můžete, spolu s Hradeckými votroky, naučit z knih této kuchařky.

Nadýchané buchty

Dnes si ale budeme připravovat buchty. Budou voňavé, nadýchané a lahodné. Budete potřebovat polohrubou mouku, které se dříve říkalo krupičková mouka. Pokud máte odvahu, část mouky polohrubé vyměňte za hrubou. My jsme si na to netroufli a i tak je výsledek skvělý. Nezapomeňte na malou trošku citrónové kůry, dodá jisté kouzlo celému těstu. Jdeme na to.

Foto: Shutterstock

Nejprve slánek

Nejprve budeme potřebovat vytvořit slánek. 50 gramů vody, 5 gramů soli a 10 gramů droždí rozmícháme. Uzavřete víčkem a ponechte v lednici. Po pěti hodinách použijte tuto směs do těsta. Slánek vám v lednici vydrží i tři dny.

Nyní náplň

Přes noc namočte 70 gramů rozinek do rumu. Ráno přidejte půl kila tvarohu, jedno vejce, trochu cukru a půl lžičky čerstvé strouhané citrónové kůry. Směs důkladně promíchejte. Už se vám jistě sbíhají sliny, jelikož náplň voní po celé kuchyni. Můžete klidně ochutnat.

Jdeme na buchty

A nyní to nejdůležitější. Použijte slánek a přidávejte i další ingredience. Sádlo nebo máslo přidejte až nakonec. Postupně tedy budete vmíchávat půl kila mouky, 60 gramů cukru, 3 lžíce vanilkového cukru, 2 žloutky, citrónovou kůru z jednoho citrónu, muškátový oříšek na špičku nože, 170 mililitrů mléka a nakonec 70 gramů sádla nebo másla. Těsto pečlivě hněťte, zabere vám to něco kolem čtvrt hodiny. Poté již nechejte těsto kynout, bude potřebovat asi 3 hodiny.

Pečeme

Vykynuté těsto rozdělte na 16 dílů. Rozválejte, naplňte jednotlivé kousky náplní a buchty zabalte. Nyní kousky naskládejte na pekáč a každý z nich dobře pomažte tukem, a to ze všech stran. Jedině tak je budete moci oddělit. Nechejte hodinu kynout v teple, poté pečte na 175 stupňů Celsia půl hodiny.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments