Fantastická domácí játrová paštika. Láďa Hruška se s tím nepáře, přesto je lepší a levnější než kupovaná

Na trhu najdeme spousty druhů kvalitních i nekvalitních paštik. Jestliže ji máte opravdu rádi, udělejte si ji doma. Vy zaručíte za nejlepší kvalitu, víte, co všechno tam dáváte, a připravíte si jí i ve větším množství. Finančně se to vyplatí, chce to jen trochu práce navíc. S ověřeným a snadným receptem na brusinkovou paštiku od oblíbeného Ládi Hrušky se vám určitě podaří!

Játrová paštika s brusinkami

Už ve školní jídelně nám nutili, jak jsou játra ohromně zdravá. Ale opravdu! Obsahují vysoký podíl železa, fosforu, málo tuku a hodně bílkovin. Železo z jater je pro naše tělo dobře stravitelné, pomáhá vytvářet červené krvinky a bojuje proti únavě, dodává barvu našim tvářím. O důvod navíc si něco uvařit! Jdeme na to.

Seznam ingrediencí

  • 0,5 kg kuřecích jater (většinou je to 1 balíček)
  • půl kostky másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • 1 panák smetany
  • špetka majoránky
  • lžička soli
  • špetka pepře
  • hrst nasekaných mandlí a sušených brusinek
Foto: Shutterstock

Postup

Očistěte játra a odřežte žilky, zbytky tuku a vše, co se vám nelíbí. Poté nakrájejte cibuli a rozetřete si česnek v mačkátku. Cibuli opečte na dvou lžících másla, následně přimíchejte rozetřený česnek, nechte pár vteřin rozvonět, a hned potom přidejte játra, která musíte usmažit dohněda cca 10 min, což je taková jistota, že v játrech nezůstalo nic syrového.

Poté je přendejte do nádoby, kde je budete mixovat, a přimíchejte k nim půl kostky másla, špetku majoránky, pepře, a lžičku soli. Rozmixujte najemno a dále přilejte smetanu. Smetana je důležitá, protože paštiku krásně zjemní. Nakonec přimíchejte nasekané mandle a brusinky, dejte do uzavíratelné misky a nechte pár hodin vychladit v lednici.

Po vychlazení můžete podávat s pečivem. Můžete si jí nechat pro sebe a pro rodinu, nebo jí můžete překvapit přátele na návštěvě. Určitě touto pochoutkou nepohrdnou. Dobře skladovaná paštika v lednici vydrží až týden.

Foto: Shutterstock

Autor: Martina Hokszová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments