Budete mít nejvíce rajčat, co jste kdy měli. Díky pravidlu 13:13:40

Jaro je obdobím sázení a setí. Několik jarních týdnů rozhodne o tom, zda bude vaše úroda bohatá nebo sklidíte jen několik plodů. Jedním z nejoblíbenějších je v našem podnebním pásu pěstování rajčat. Základem pro dokonalou úrodu je především neustálá péče a vhodné hnojení.

Živiny prochází kořeny

Pokud chcete v pěstování rajčat uspět, je přednostně třeba pečovat o jeho kořeny. Přes ně prochází do rostliny veškerá vláha a živiny. Jakmile rostlina začíná růst, potřebuje získat stabilitu a pevně se ukotvit v zemi. V prvních dnech a týdnech, kdy ještě není výrazně vidět listy rostliny, se vyhněte jejich stimulaci a věnujte se právě kořenům. Na listy se zaměřte až později.

Základní hnojivo

Základní hnojivo, které budete potřebovat na mladé rostlinky rajčat, obsahově odpovídá i hnojivu, které pořídíte na svůj trávník. Tajemství se skrývá v poměru. Vsaďte na tři základní prvky, jako je draslík, dusík a fosfor v poměru 13:13:40. Nemůžete-li na takové hnojivo narazit, je to proto, že většina maloobchodně prodávaných hnojiv na rajčata neobsahuje ten správný poměr. Zkuste si připravit domácí.

Foto: Shutterstock

Zázračné droždí

Nevíte-li, po jakém hnojivu sáhnout, zkuste domácí trik, který je zároveň plný 3 vitamínů B, obsahuje thiamin, riboflavin a niacin. Právě droždí obsahuje ideální množství základních prvků, které rajčata v počátku svého růstu potřebují. Aktivujte droždí kyselinou jantarovou a dřevěným popelem. Ve velké nádobě smíchejte 10 gramů kupovaného droždí s 5 lžícemi cukru. Přidejte litr vody a půl kilogramu dřevěného popela. Nechte minimálně půl hodiny louhovat a poté přeceďte. Přilijte ještě 8 litrů teplé vody a tabletu kyseliny jantarové.  

Jak správně postupovat

Směsí zalijte sazeničky brzy ráno ve chvíli, kdy mají 2 pravé listy. Nezalévejte nikdy do suché zálivky, aby nedošlo k popálení kořenů. Celý proces opakujte po 10 dnech. Jakmile si sazenice vytvoří dostatečný kořenový systém, začněte hnojit klasicky. Ideální k tomu bude vývar z vařených nesolených brambor.

Foto: Shutterstock, zdroj: Rural sprout

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments