Bylinkové čaje, které zabrání cukrovce. Pokud ji máte v rodině, pijte je preventivně

Vyměnit sodu, sladké limonády, kupované přeslazené džusy, šťávy s aromaty a umělými sladidly za bylinkové čaje, má pro tělo jistě velký význam. Při pravidelném pití nám mohou pomoci v různých směrech. Od zažívání, stresu, vředů, až po cukrovku prvního, ale i druhého typu. Existují i takové bylinky, které preventivně chrání před rozvojem cukrovky. Zjistěte, které z nich to jsou a pijte je pravidelně. 

Bez cukru čaj nevypijete?

Nemusíte! I v takovém případě si dokážete poradit bez cukru. Pokud nechcete pít čaj bez cukru, mohou vám pomoci některé suroviny, které oklamou vaše chuťové pohárky. Vy tak budete mít pocit, že přece jen pijete slazený čaj. Ideální pro tento krok je skořice, lékořice, máta a stévie. Jistě jich existuje více. Tyto jsou však nejznámější. Vyzkoušet můžete i sladké ovoce, které obsahuje méně kalorií. Například jablko nebo hruška.  

Heřmánkový čaj

Působí preventivně, ale dokonce jej lze pít i při samotném onemocnění cukrovkou druhého typu. I tak vaše tělo bude profitovat z účinků tohoto oblíbeného a lahodného čaje. Snižuje totiž inzulinovou rezistenci, špatný cholesterol a zlepšuje kontrolu glykémie. To ovšem není zdaleka vše. Eliminuje volné radikály v těle, zklidňuje nevolnost, ale i žaludeční vředy, zmírňuje alergické reakce, dezinfikuje rány a pomáhá při stavech úzkosti. Čaj z heřmánku si dopřejte až třikrát denně po dobu dvou měsíců.  

Mátový čaj

Stejně jako heřmánek, dokáže i mátový čaj snížit hladinu glukózy v krvi a hladinu inzulínu. Ideální tedy pro ochranu slinivky břišní, která většinou kvůli diabetu trpí. Také pomáhá regulovat špatný cholesterol a zlepšuje žaludeční potíže, ale i nevolnosti. Zmírňuje stres a pomáhá při refluxu. Dopřejte si jej dvakrát denně po dobu jednoho měsíce.

Foto: Shutterstock

Čaj rooibos

Tento čaj je sice drahý, ale maximálně chutný a zdravý. Obsahuje značné množství antioxidantů, dokáže snížit zánět v těle, snižuje antioxidační stres a doplňuje tělu řadu prospěšných minerálních látek. A to je pro diabetiky jistě velmi důležité. Podobně, jako je tomu s obsahem flavonoidů u zeleného čaje, je tomu i u rooibosu. Jen s tím rozdílem, že zelený čaj nemusí chutnat všem. Naopak rooibos má lahodnou, jemnou a plnou chuť, kterou si oblíbí většina z nás. 

A jako poslední je čaj z citronové trávy, který má taktéž antioxidační vlastnosti chránící buňky vystýlající cévy. Jelikož diabetes může být hlavním činitelem poškozených buněk, může vám čaj z citronové trávy pomoci. A jak chutná? Přesně tak, jak se nazývá. Má lahodnou, svěží a citronovoou chuť. Mnoho lidí si z ní připravuje jak čaj, tak i osvěžující nápoj v horkém letním období. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Prevention

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments