Ušetřete za jídlo velké peníze. Je nutné se naučit pár triků

V době, kdy se vše zdražuje, je potřeba se zamyslet nad tím, zda dostatečně šetříme za jídlo. Vyhazování zbytků je absolutně zbytečné, vhodnější je vše správně skladovat a vařit tak, aby zbytky nebyly. Nakupovat v akcích také nemusí být problém – ale pouze když víte, kde a jak potraviny uskladnit. Koupit si kilo zeleniny, kterou nezvládnete zpracovat, je zbytečné utrácení. Kvalitní potraviny v akci můžete dát do mrazáku, a připravit vždy jen to, co sníte.

Obyčejná jídla ze zbytků

Snažte se zpracovat vše. Když pracujete s větším množstvím kořenové zeleniny, zároveň můžete ze zbytků a odkrojků uvařit zeleninový vývar. Zpracovat lze téměř všechno. Zbytek smetany i půlka květáku, navíc pak máte uvařeno na další den. Když budete u přípravy jídla dopředu plánovat a přemýšlet, jak by šlo to nebo ono ještě dál zpracovat, skutečně ušetříte. Případně lze využít mrazák – odřezky z masa uschovejte do mrazáku a až jich budete mít víc, připravte z nich vývar.

Mleté maso jako „záchranná“ ingredience

Jsou potraviny, které zkrátka potřebujete mít doma. Většinou jde o brambory, sůl, těstoviny, rýži. Ale pokud máte doma mleté maso, jste ve výhodě. Z kila mletého masa toho jde připravit dost. Stačí ho v míse propracovat s vejcem a kořením, z části vytvořit kuličky, osmažit dozlatova a máte chutné jídlo, ke kterému stačí přidat jen rajčatovou omáčku. Část mletého masa pak můžete zahustit rýží nebo pečivem, vytvarovat šišku a upéct v troubě. Ze zbytku pak usmažíte karbanátky. Tímto způsobem se dá v kuchyni snadno čarovat a ušetřit.

Foto: Shutterstock

Minimální trvanlivost

Nezaměňujte pojmy o datu spotřeby a minimální trvanlivost. Minimální trvanlivost je doba, do které vám jídlo jistě zůstane v kondici. Nezkazí se úderem půlnoci, ale většina potravin, zvlášť trvanlivých a dobře skladovaných vám vydrží. Není potřeba je ihned vyhazovat, pokud jste je nestihli sníst do konkrétního data. U data spotřeby je to jiné, zvlášť, když jde o masné výrobky. Proto je vhodné je zamrazit, když víte, že je nebudete v nejbližší době zpracovávat, a tím jejich trvanlivost prodloužit.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

No, tak šlupky ze zeleniny a brambor se u nás odjakživa dávají králíkům a slepicím – a z těch pak je ten dobrý vývar… 😀