Parádní francouzská cibulačka. Udělejte si ji z české cibule

Máte rádi klasickou cibulačku? Pak vám bude chutnat i ta francouzská. Zasytí, zahřeje a její nasládlá chuť vás překvapí. Stačí jen několik ingrediencí, ale snadno si vystačíte s tím, co seženete u nás.

Byla považována za luxusní pokrm

Cibulačka patří mezi nejstarší pokrmy – cibule byla k sehnání a řadila se mezi nejlevnější suroviny. Francouzi ale tento pokrm dostali na vyšší úroveň. Začali karamelizovat cibulku a používat bílé víno na podlití. V této formě, na přelomu 17. a 18. století, se zařadila mezi luxusní pokrmy.

Cibule

Důvod, proč cibulačku nepřipravujeme častěji, je nutnost krájet velké množství cibule. Štípe do očí díky látkám, které uvolňuje do vzduchu. To jde omezit – cibuli namočte před zpracováním na půl hodiny do studené vody. Přípravu urychlíte a zjednodušíte tím, že použijete kvalitní a ostrý nůž. Nebudete potřebovat cibule z Francie, ale vystačíte si s běžnou českou cibulí, která má také zajímavou a štiplavou chuť.  

Foto: Shutterstock

Jak na to?

Budete potřebovat 600 g cibule, 1 litr vývaru, 2 lžíce oleje, 1 lžíci másla, 2 lžičky cukru, 150 ml suchého bílého vína, 1 lžíci mouky, 4 krajíce světlé bagety, 50 g nastrouhaného sýra a sůl.

Nejprve oloupete cibule a nakrájíte ji na 0,5 cm plátky. Rozpusťte na pánvi máslo, přilejte olej a nasypte polovinu cibule. Nechte ji zezlátnout. Podlijte vodou, a dál opékejte. V případě potřeby znovu podlijte. Jakmile bude mít rovnoměrně zlatou barvu, přidejte druhou polovinu cibule. Míchejte, dokud nezměkne. Pak nechte rozpustit cukr, poprašte moukou a promíchejte. Nalijte třetinu vývaru a promíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Nakonec přilejte zbylý vývar, víno, osolte a 20 minut pod pokličkou vařte. Jako bonus si připravte pečivo – bagetu posypte strouhaným sýrem a dejte rozpéct na 200 stupňů do trouby. Jakmile se sýr rozpustí, máte hotovo a můžete servírovat.  

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Eva Civanova
Eva Civanova
1 rok

Super recept