Češi se dosud nenaučili správně ohřát ani párky. Jeden chybný pohyb je pokazí

Párek nebo klobása je rychlovkou, kterou si čas od času připraví k večeři nebo ke snídani každý z nás. O to větším překvapením možná bude skutečnost, že jsme se dosud nenaučili uzeniny ohřívat. Postup se zdá na první pohled jednoduchý, můžete ale snadno pokazit výsledek.

Rychlá příprava párků a klobás

O párcích, klobásách a dalších uzeninách panuje mnoho mýtů. Někteří je dokonce považují za zdraví ohrožující výrobek nebo za něco, po čem okamžitě vezme štíhlá linie za své. Pravdou ale zůstává, že když vyberete kvalitní uzeninu, můžete si pochutnat a vůbec nevadí, když ji čas od času zařadíte do jídelníčku. Pomineme-li ty, kteří chtějí přípravu párků co nejvíce urychlit a vkládají je do mikrovlnné trouby nebo do rychlovarné konvice zjistíme, že i ostatní dělají při ohřevu uzenin zásadní chybu.

Z lednice do hrnce

Párek ani jiná uzenina se nesmí ohřívat tak, že ji vyndáte z lednice, vložíte do hrnce se studenou vodou a následně zapnete plotýnku nebo hořák. Právě tento postup vede k častému popraskání párků a výsledkem je mdlá chuť a nelibá konzistence. Abyste se této chybě vyhnuli, seznamte se s návodem na správné vaření párků, klobás a jiných druhů uzenin.

Foto: Shutterstock

Jak správně připravovat uzeniny

Párky a uzeniny před přípravou vytáhněte z lednice a nechejte je v pokojové teplotě. Následně si připravte hrnec s vodou a přiveďte ji k varu. Snižte teplotu a párky do vody jen krátce ponořte. Párky nesmí být ve vodě déle než 2 minuty. Klobásy můžete nechat pár minut prohřát, vaří se asi 5 až 7 minut. Vždy kontrolujte, jestli jste z uzeniny odstranili plastový obal.

Dnes už můžete koupit velmi kvalitní druhy párků a klobás s vysokým obsahem masa, porozhlédněte se i na farmářských trzích, často objevíte skutečné delikatesy. Konzumaci vždy doplňte velkou porcí zeleniny.

Foto: Shutterstock, zdroj: Pantryandlarder, Kitchenlaughter

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments