Češi smaží na pánvi mýdlo. Je to velký hit, protože výsledek je fantastický

Komu z nás se někdy nestalo, že by zapomněl pánev na sporáku? Čicháte, čicháte a najednou zběsile letíte do kuchyně a jen likvidujete škody vaší nepozornosti a zapomnětlivosti. A když hledíte na tu nechutně připálenou pánev, máte chuť na jediné. Vyhodit ji do popelnice a koupit si novou. No tak to je trochu neekologické, zkuste osvědčené triky, jak celkem rychle, snadno a s minimálním úsilím připálené pánve a kastroly vydrhnout.

Povařte v pánvi mýdlo

Velmi jednoduché, levné a ekologicky přijatelné řešení. Nastrouhejte kousek klasického tuhého mýdla (stačí to obyčejné, nejlevnější) do pánve. Zalijte trochou vody, tak aby všechny nečistoty byly ponořeny. Zahřívejte. Jakmile se mýdlo začne rozpouštět, stáhněte pánev z plamene a nechte ještě 5 minut působit. Poté klasicky umyjte a opláchněte.

Využijte horkou vodu

Pokud z nějakého důvodu nechcete používat mýdlo, můžete 5-7 minut v hrnci vařit prostě jen čistou vodu. Snadněji se tak uvolní usazeniny, připáleniny a zbytky jídla. Jakmile vodu vylijete a pánev vychladne, o trochu snadněji ji budete moci vyčistit běžnými saponáty.

Výrazně pomůže i jen odmočení znečištěného nádobí v teplé vodě. Zapékací mísy nebo kastroly naplňte horkou vodou z vodovodu a nechte 15-20 minut odstát. Umývání pak bude hračka.

Foto: Shutterstock

Svatá trojice – soda, ocet, citron

Jedlá soda, bílý ocet a citronová šťáva vám v domácnosti pomůže vyčistit prakticky cokoliv. Jedlou sodu můžete nasypat buď do vroucí vody, kterou kastrol vyvařujete nebo do teplé vody, ve které znečištěné kousky nádobí hodláte odmočit. Pak klasicky umyjte. Před posledním opláchnutím postříkejte nádobí bílým octem, skvěle odstraní pachy. Nakonec rozpůleným citronem potřete boky a dno nerezového nádobí, bude se pak nádherně lesknout, opláchněte a nechte uschnout na vzduchu.

Skuteční profíci si také vyrábí domácí pastu z jedlé sody a octa nebo drhnou dna pánví pomocí zubní pasty. Když je člověk v úzkých, zkusit se musí všechno.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments