Češi už neumí ohřát ani řízek. Tak velká chyba se jen tak nevidí, proto jsou potom nechutné

Konec roku je obdobím svátků, oslav a rodinných setkání. A bezesporu k němu patří i spousta dobrého jídla a pití, mezi něž se samozřejmě řadí i řízky.

Protože chcete-li připravit občerstvení, na kterém si pochutná skoro každý, řízky by neměly chybět. Ať už s bramborem, salátem nebo chlebem. Jejich velkou výhodou je, že jsou vynikající teplé i za studena.

Ohřívejte řízky správně

Jen s jejich ohříváním je trošku problém. Ohřát studený řízek není až takový problém, ale znovu získat i křupavou strouhanku je trošku oříšek. A přitom jednou z předností této oblíbené pochoutky je právě kombinace šťavnatého měkkého masa a křupavé strouhanky. Jak tedy ohřát řízek tak, aby maso nebylo vysušené a strouhanka blátivá?

Smažte je, pečte je

Znovu je osmažte. Rozpalte na pánvi trošku oleje a vložte do něj řízky tak, aby se nepřekrývaly. Pokud byly předtím v ledničce, nechte je nejdřív aspoň hodinu venku, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Zkrátíte tak dobu potřebnou k prohřátí a maso se nebude zbytečně vysušovat. 3 minuty smažení z každé strany postačí.

Hotové řízky můžete ohřát i v troubě. Rozehřejte ji na cca 200 °C, vyložte plech pečícím papírem a maso na něj naskládejte. Na každý plátek položte kousek másla. Jakmile se rozpustí, vypněte troubu, ale řízky v ní ještě chvilku nechte odpočívat. Budou jako čerstvě vytažené z pánve.

Využíváte-li horkovzdušnou troubu, opět maso přendejte na plech vyložený papírem a předehřejte troubu na 160 °C. Maso pomalu ohřívejte asi 5 minut z každé strany.

Foto: Shutterstock

Mikrovlnka na posledním místě

Nejméně vhodná je k této činnosti mikrovlnná trouba, ale pokud nemáte jinou možnost, připravte řízky v ní. Mikrovlnka totiž ohřívá jídlo nerovnoměrně. Vlhkost zevnitř plátku vyhání na povrch a to ke křupavosti strouhanky nepřispívá.

Proto položte na talíř pod maso papírovou utěrku, která část vlhkosti pohltí. Po ½ minutě maso otočte a v případě potřeby ubrousek vyměňte za suchý. Toto opakujte, dokud nebude plátek teplý.

Když chybí tuk, pomůže voda

Řízky můžete ohřát i na sucho v páře mezi dvěma pokličkami. Je to skvělá varianta, nemáte-li k dispozici ani troubu ani tuk. V kastrůlku přiveďte k varu trochu vody. Potom ztlumte plamen a přikryjte nádobu obrácenou pokličkou. To znamená držákem dolů. Na pokličku naskládejte plátky masa a přikryjte je druhou pokličkou stejné velikosti. Bude to trvat o něco déle, ale výsledek bude stát za to.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments