České hospodyňky bramborovou kaši obvykle pohnojí. Kvůli této chybě ji mají jako lepidlo nebo jsou v ní hrudky

Co bychom si bez brambor počali? Brambory vařené, opékané, americké, hranolky, krokety a v neposlední řadě také neodolatelná, velmi oblíbená bramborová kaše. Ač jde o přílohu častou, málokdo ji umí připravit skutečně na jedničku. Kterých chyb se dopouštíte vy?

Používáte nevhodné brambory

Není brambor jako brambor. Pro různé způsoby zpracování se hodí rozličné odrůdy brambor. Pokud brambory hodláte vařit ve slupce (třeba i na bramborový salát) nebo péct jako plátky v troubě, zvolte brambory varného typu A.

Varný typ B je univerzální, hodí se do polévek, na pečení i restování.

Do těsta, na bramboráky a taky na bramborovou kaši jednoznačně sáhněte po bramborech typu C. Obsahují nejvíce škrobu, který je skvělým pojivem.

Volíte špatný postup

Není jedno, zda brambory do vroucí cody vhodíte, nebo je přivedete k varu. Stejně tak záleží na tom, kdy přidáte sůl.

Ideální postup je následující. Vložte brambory do prázdného hrnce, ten následně naplňte vodou tak, aby byly všechny kousky pod hladinou. Osolte (10 g soli na 1 kg brambor). Přiveďte k varu a poté plamen snižte. Dejte pozor, abyste brambory nerozvařili. Vařte do měkka, pak ihned slijte.

Proč solit na začátku? Brambory totiž nejlépe pojmou sůl během vaření. Potom se „uzavřou“, a sůl se do středu brambory dostává těžko.

Foto: Shutterstock

Používáte mixér

Jistě, mixér vám usnadní práci. Pokud ale toužíte po lahodné, hedvábné, „tak akorát“ kaši, nechte ho v kredenci a použijte pouze šťouchadlo na brambory a metličku. Mixérem se vám totiž pravděpodobně podaří kaši přešlehat, bude lepivá.

Neohříváte máslo a mléko

Správná bramborová kaše se neobejde bez másla a mléka. Ty se přidávají až nakonec, a nesmí být studené. Máslo pokojové teploty přidejte nejdříve a pořádně zašlehejte metličkou. Poté postupně přilévejte ohřáté mléko a šlehejte. Až bude konzistence ideální, můžete podávat na stůl. Dobrou chuť.

Foto: Shutterstock, zdroj: allrecipes.com

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 rok

Ta šlichta na té misce má být ta správná bramborová kaše? No fuj! Nejlepší bramborová kaše je se zašlehanou vodou z uvařených brambor a kouskem másla – bohužel toto lze použít jen do cca začátku února – brambory nesmí klíčit!
případně lze použít i vývar.