Jedním z nejdůležitějších potravinových produktů v historii lidstva je chléb. Lidé si vždy vážili jeho hodnoty a snažili se ho uchovávat čerstvý tak dlouho, jak to jen šlo. Ale jak si uchovat chléb čerstvý po celý týden? Ukrajinské domácnosti možná znají odpověď.
Historie a tradice chleba
Lidé v dávných dobách neměli možnost pečení často, proto bylo důležité udržet chléb čerstvý co nejdéle. Abychom toho dosáhli, mnoho kultur vytvořilo pověry a rituály spojené s tímto potravinovým produktem. Jeden z takových zvyků bylo udělat tři křížky na chlebu jako symbol požehnání před jeho krájením. Chléb byl považován za důležitou složku každodenního života a symbolizoval pohostinnost a rodinnou jednotu.
Jak správně balit chléb
Pro udržení čerstvosti chleba je klíčové jeho balení. Ačkoliv papírový sáček může udržet kůrku chleba křupavou, vede k rychlému ztvrdnutí chleba. Na druhou stranu, igelitový sáček či alobal může prodloužit jeho životnost. Nejlepší volbou se však jeví být kombinace látkové utěrky a igelitového sáčku. Před zabalením chleba do sáčku jej zabalte do utěrky a pravidelně ji měňte.

Tipy pro dlouhodobé skladování
Pokud plánujete skladovat chléb delší dobu, mrazák je váš přítel. Označte sáčky datem, kdy byl chléb uložen, a při rozmrazování nechte chléb postupně rozmrazit při pokojové teplotě. Chcete-li mu vrátit chlebu křupavost, ohřejte jej v troubě.
Rychlé oživení chleba
Pokud máte chléb, který se stal „gumovým“, můžete ho rychle oživit. Krátké opečení v troubě nebo na pánvi dokáže divy a vrací chlebu jeho původní křupavost.
Co dělat s tvrdým chlebem?
Nezoufejte nad tvrdým chlebem. S několika jednoduchými kroky ho můžete znovu oživit a vrátit mu jeho původní chuť a křupavost.
Foto: Shutterstock, zdroje: Masterclass, The Perfect Loaf
Do plátna nebo utěrek se balil chleba už dávno před druhou světovou válkou , a Ukrajina s tím nemá určitě nic společného milá paní maximálně ještě za první republiky když do ČSR patřila i Zakarpatská Rus a ženy Československých četníků tam uchovávali takhle chléb , asi tak 🤔
… jakože, když se v nadpisu a článku objeví slovo Ukrajina, tak má pisatel bonus za článek, nebo nějaké plusy…
Opravdu už je to až hloupé, jo a mimochodem takto uchovávala moje babička chléb už před 50 lety, kdy ho i sama pekla, každou sobotu …
Tento takzvaný fígl používám už několik let.. autorka je asi trochu mimo ,když to dává jako ukrajinský recept. Ale chápu ,že když to tak napíše ,dostane větší honorář.
👍👍👍🤣🤣🤣