Prastarý trik, který zabrání zplesnivění chleba

Může se stát, že přinesete domů chleba, ale nestihnete ho včas zkonzumovat. Pokud ho nevhodně skladujete, snadno zplesniví. Existují cesty, jak tomu zabránit.

Jak dojde k tomu, že chleba zplesniví?

Ačkoliv chléb koupený v běžné obchodní síti obsahuje mnoho konzervantů, nakonec přesto vždycky zplesniví. A nerozhoduje ani to, zda ho máte volně na kuchyňské lince nebo v chlebníku. Pokud si pečete vlastní chléb, do kterého konzervanty nepřidáváte, zplesniví ještě rychleji. Chléb se kazí stejně jako každá potravina. Je ale snadný trik, který tomu aspoň na čas zabrání.

Vyzkoušejte ledničku

To, co platí pro většinu potravin, platí i pro chleba – trvanlivost prodlouží uchování na chladném a tmavém místě. Dalším, co můžete vyzkoušet, je důkladně ho zabalit do uzavíratelného sáčku, který předtím zbavíte vzduchu. V takovém případě také zůstane déle čerstvý. Nicméně jak papírový, tak i textilní sáček sice udrží chléb v lepší kondici, ale plesnivění stejně nezabrání.

Pokud ho dáte do mrazáku, nerozmrazujte ho v lednici

Chleba se dá i zmrazit. Ale dejte si pozor při rozmrazování. Pokud se ho pokusíte rozmrazit v lednici, absorbuje mnoho vlhkosti a pak úplně chutný. Optimální je nechat ho rozmrazovat na lince, dokud nedosáhne pokojové teploty. Proto je vhodné rozdělit ho před uskladněním v mrazáku na čtvrtiny nebo na plátky. Lépe se pak odděluje množství, které budete potřebovat rozmrazit. Uskladnění v mrazáku je nejvhodnější v případě, že dopředu víte, že chléb nespotřebujete v nejbližší době.

Foto: Shutterstock

Pokud si pečete vlastní chléb

Jde o ideální řešení, protože budete mít vždy po ruce čerstvý chléb nejvyšší kvality. Nezapomeňte ho nechat vychladnout na mřížce. Totéž platí i v případě, že si chléb přineste ještě teplý z pekárny. Nechte ho vychladnout a skladování řešte až pak. Pokud byste ho dali do uzavíratelného sáčku ihned, snadno se zapaří a to sníží jeho kvalitu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Foodsguy

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
1 rok

Tak tenhle trik budou potřebovat znát v obchodech!Za tu cenu ho lidi nebudou chtít!

Jiří
Jiří
1 rok

Nejlepší je hned doma zabalit chléb do plátěné čisté utěrky a vydrží až týden v dobré kondici , tohle je rada našich prababiček 🤔

Last edited 1 rok by Jiří
Milda
Milda
1 rok
Reply to  Jiří

Zásadně hned sníst. Tečka

Strejda
Strejda
1 rok

Toto je hodně absurdní ale dává to smysl… Chleba totiž mí drazí plesniví i přestože jsou v něm konzervanty proto, že v mouce neb o přesněji řečeno chlebové směsi ze které se dnes peče je až 100 různých přidaných látek, které se vyrábí hlavně z plísní..Ano, je to tak! A dle zákonů EU se ale toto nemusí uvádět ve složení chleba a vlastně ani nikde jinde. Jmenuje se to látky pro zlepšení mouky nebo tak něco. Tyto látky ať už to je cokoliv se do mouky tedy tzv. chlebových směsí ze kterých dnes už pečou i malé pekárny přidávají hlavně… Číst vice »

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Strejda

Anebo kupovat chleba kváskový v malé soukromé pekárně, kde si ho musíte objednat předem, protože jinak máte smůlu – takový chleba vydrží v utěrce opravdu týden (jak píše pán nahoře) a nezplesniví. Když uschne, můžete jím pomalu zatloukat hřebíky.