Kdo dává do mrazáku pečivo, dělá obrovskou chybu. Důvod, proč to nesmíte dělat

Mrazák je jedním z největších pomocníků v kuchyni i celé domácnosti. Můžete do něj uložit potraviny, kterých nakoupíte větší množství nebo ty, které jste nestihli spotřebovat. Ne všechny pokrmy však do mrazáku patří.

Velmi časté je ukládání pečiva do mrazáku. Je to vcelku pochopitelné. Pokud si nakrájíte třeba chléb a necháte ho zmrazit, můžete si každé ráno vzít několik plátků k snídani. Ty rychle rozmrazíte a můžete konzumovat, aniž byste museli vyrážet do obchodu. Chléb takto chutná téměř jako nový.

Co se stane s chlebem v mrazáku

Bohužel ale nejde o způsob, který byste měli praktikovat. Pečivo je totiž produktem, ve kterém velmi rychle vzniká plíseň, a to i taková, kterou nemůžete pouhým okem vidět. Platí, že proces plesnivění u pečiva začíná přibližně dva dny poté, co je čerstvě upečeno.

Pokud byste pečivo zamrazili krátce poté, co bylo upečeno, proces plesnivění tak můžete zastavit. Obvykle ale člověk neví zcela přesně, jak staré má pečivo a zda už v něm proces plesnivění nezapočal. Stejně tak je problém, když vezmete ještě velmi čerstvé pečivo, a to zamrazíte. Ještě předtím, než se zamrazí, velmi se zapaří, což významně urychlí plesnivění.

Nejhorší na celé věci je ale způsob rozmrazování pečiva. Obvykle k němu dochází tak, že pečivo vyndáte z mrazáku a necháte ho nějakou dobu povolit v pokojové teplotě. Takto ale dochází k rychlému rozmnožení plísně. Optimální není ani použití trouby, kde zmrzlé pečivo navlhne a opět se v něm negativní proces projeví.

Foto: Shutterstock

Pečivo ani nepatří do lednice

Velkou chybou je také umístění pečiva do lednice. Ačkoliv se lidé domnívají, že v ní chléb vydrží déle čerstvý, je to pravda jen na oko. V lednici totiž panuje značná vlhkost. Jsou tu také další potraviny, z nichž se může pečivo kontaminovat.

Pečivo je pochopitelně nejlepší zkonzumovat dokud je čerstvé. Když už se ho ale rozhodnete skladovat, mělo by to být v prostředí, které je k tomu vhodné. Pakliže ho necháte ležet bez ničeho na lince, tak vám ztvrdne. V igelitovém sáčku ale zase rychle plesniví. Můžete ho tak zabalit třeba do plátěného sáčku a uložit do chlebníku. Tento prostor, ale i sáček musí být čisté.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Pavlíček
Pavlíček
1 rok

Hlavně že 50 % pečiva je ze zmrazeného polotovaru..

Tomáš
Tomáš
1 rok
Reply to  Pavlíček

Nevidíte rozdíl mezi polotovarem a hotovým pečivem?

Mirek
Mirek
1 rok

Tak vidíme jaké šmakulády přidávají pekaři do pečiva a do chleba. Je to 11 chemických přísad. Pečeme si chleba doma , žádné problémy nemáme.