Chlejst na plech. Snadná bublanina, která skvěle chutná

Chlejst na plech je velmi jednoduchý litý koláč, který zvládne i začátečník. Nezahrnuje žádnou složitou přípravu. Připravíte si řídké těsto, které vylijete na plech a máte hotovo. Ačkoliv recept není složitý, důležitá je příprava. Nejprve si tedy zajistíme vhodné suroviny.

Ingredience

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 420 ml mléka (pokud použijete droždí, pak 480 až 625 ml mléka)
  • Slánek (lze nahradit droždím)
  • 1 vejce
  • 75 g cukru
  • 55 g sádla (alternativně 65 g másla)
  • 300–500 g ovoce
  • Volitelně ½ citronové kůry

Na slánek:

  • 8 g čerstvého droždí
  • 60 g vody
  • 6 g soli

Na drobenku:

  • 120 g polohrubé mouky
  • 80 g cukru
  • 80 g ztuhlého másla
  • volitelně ½ lžičky skořice
Foto: Shutterstock

Nejprve si připravte slánek

Připravte si uzavíratelnou sklenici. Nalijte do ní vodu, nechte odstát a pak v ní rozpusťte sůl. Následně přidejte droždí a rozmíchejte. Sklenici uzavřete, vložte do chladu a za 4-6 hodin je slánek připraven k použití.

Jak na drobenku?

Drobenku připravíte velmi jednoduše. Zkrátka všechny suroviny zpracujete rukama dohromady, aby utvořili drobivou konzistenci. Je potřeba použít máslo z lednice.

Připravte si těsto

Připravte si mísu. Nalijte do ní slánek nebo vzešlé droždí, mléko, cukr, rozpuštěné sádlo, a jednoduše promíchejte. Přisypte prosátou mouku s citronovou kůrou a buď pusťte hnětení v robotu nebo klasicky zamíchejte vařečkou. Nechte přikryté vykynou asi 1–1 ½ hodiny. Pokud jste použili droždí, kynutí můžete zkrátit na cca ½ hodiny. Připravte si hlubší plech a vymažte máslem nebo sádlem. Vylejte na něj těsto a rozetřete po dně. Následně na koláč naházejte rovnoměrně připravené ovoce. Potom hojně posypte drobenkou, a nakonec nechte litý koláč znovu vykynout asi ½–¾ hodiny. Předehřejte troubu na 180 stupňů a pečte 30–40 minut. Tímto vaše práce končí. Po vychladnutí můžete konzumovat.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Jestli se nepletu, tak bublanina je piškotové těsto. Litý koláč není bublanina.
To na fotce je zfušovaná bublanina – málo nadýchaná, málo ovoce. Pokud píšete o litém koláči (je jedno, jak tomu říkáte), hoďte sem alespoň jeho fotku.