Cholesterol není škodlivý jen pro srdce, ale může vážně ohrozit i funkci mozku

O škodlivosti cholesterolu diskutují odborníci již dlouhá léta. Studie se předhánějí ve faktech a vzniká nespočet výzkumů, které mají za cíl odhalit skutečné chování cholesterolu v těle. Na čem se však mnoho lékařů a vědců shoduje, je fakt, že má cholesterol negativní vliv na mozek.

Cholesterol jako strašák

Nenechme se zmást tím, že v nás slovo cholesterol vyvolává jen negativní asociace. Ve vyváženém množství je totiž v těle naopak žádoucí. Funguje jako jeden ze základních kamenů pro správnou funkci mozku, nervů a hormonů. Bez něj by tělo nebylo schopné správně fungovat a udržet orgány v běžné funkci.

Všeho moc škodí

Pokud je však této látky v těle příliš, mění se cholesterol na tichého a pomalého zabijáka. Náš mozek je okysličován krví, která tudy ve zdravém těle bez problému proudí.

Jestliže je však v těle dlouhodobě vysoká hladina cholesterolu, může se objevit krevní sraženina, která následně vyvolává nebezpečnou cévní mozkovou příhodu. Zamezí totiž přirozenému průtoku krve, mozku se nedostává potřebná dávka kyslíku a následuje boj o holý život.

Nebezpečí ve stravě

Zdravý jídelníček by neměl obsahovat průmyslově zpracované potraviny. Každý slazený nápoj, smažené jídlo, sladkosti, brambůrky, uzeniny, hamburgery a polotovar ukrývá velké množství neprospěšných látek, které se v těle mohou hromadit, a poté bez varování zasadit ránu na pohled zdravému člověku.

Zhřešte si jen občasně a během vašeho normálního dne konzumujte více luštěnin, zeleniny a ovoce. Pijte více vody a pozor dávejte také při vaření. Používejte kokosový a olivový olej, i když se jedná o dražší varianty. Vaše zdraví vám poděkuje a vy se budete po mnoho let cítit svěží a mladí.

Pečujte o svůj mozek

Mozek řídí celou nervovou soustavu, odpovídá za činnost srdce, trávení, ale i emoce. Není jen nástrojem pro přemýšlení, a proto si zaslouží, abychom jeho správné funkci věnovali dostatečnou péči.

Foto: Freepik

Autor: Tereza Hotovcová

Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments