Chybný způsob rozmrazování masa ho může zničit a navíc poškodit zdraví. Naučte se rozmrazovat správě

Vzít maso z mrazáku, vybalit a šup s ním do horké vody. Večeře bude na stole mnohem rychleji. Pozor. Právě jste se dopustili časté chyby, která může poškodit vaše zdraví. Zároveň kontakt s vodou při rozmrazování znamená, že maso bude tuhé.

Čerstvé maso s neopakovatelnou chutí

Pokrm připravený z čerstvého masa si zachová nejvíce vitamínů a minerálů a zároveň má nejlepší chuť. Bohužel si dnes neumíme představit, že bychom se každý den, nebo každý druhý den, vydali do obchodu pro čerstvý kousek a ten servírovali rodině k večeři.

Dostatečná kapacita domácích mrazáků dává možnost nakoupit dokonce na několik týdnů dopředu. Zásoby pak můžete v mrazáku uchovávat až 6 měsíců (někdy méně, dle typu zmrazeného pokrmu).

Chyby při rozmrazování masa

Chybného způsobu se nejčastěji dopouštíme, když spěcháme na rychlé rozmrazení. V lepším případě vás chybným rozmrazením čekají jen žaludeční obtíže. Horší případ je otrava z jídla.

Ponoření do horké vody nebo pomalé vaření

Na přípravu oběda jste si vzpomněli hodinu před dvanáctou a vše máte uloženo v mrazáku. První sáček vezmete a vložíte jej do horké vody nebo jej dokonce dáte na pomalý stupeň vařit. Takový postup může vést až k otravě z jídla. V mase se začnou okamžitě množit hnilobné bakterie, teplé prostředí množení jen urychlí.

Foto: Shutterstock

Rozmrazení v pokojové teplotě

Velkou chybou je rozmrazování v pokojové teplotě. Okraje masa už budou rozmrazeny, a právě na nich dojde k růstu a množení zdraví škodlivých bakterií.

Maso je samotář

Připravujete vývar a následně chystáte pečeni? Pak vás jistě napadne, dát oba zmrzlé kousky do jedné mísy a nechat je rozmrazit. Chyba. Každé maso se rozmrazuje jinak rychle. Na jednom druhu se budou bakterie množit rychleji a ty kontaminují i druhý typ masa.

Proplachování masa

Před přípravou je třeba maso opláchnout. To ale můžete udělat až ve chvíli, kdy je maso zcela rozmrazeno. Oplachování masa, které není úplně rozmrazené, znamená kontaminaci dřezu či umyvadla bakteriemi.

Jak rozmrazovat maso správně

Správný postup pro rozmrazení masa je vložit jej bez sáčku na tác a umístit do lednice. Pomalé rozmrazování zabere 12 až 24 hodin, podle velikosti.

Rychlejším postupem (a stále bezpečným postupem) je vložení masa do mísy s teplotou vody 0 stupňů. Maso musí být dokonale uzavřené v sáčku. Během rozmrazování ale musíte vodu několikrát vyměnit.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments