Chybný způsob rozmrazování masa může poškodit zdraví. Naučte se správný postup

Kdo z nás by nechtěl mít rychle uvařený oběd nebo večeři? Pozor však na spěch při rozmrazování masa. Špatně rozmražené maso může způsobit i otravu. Jak správně rozmrazovat?

Proč maso zamrazit

Samozřejmě nejlepším postupem je zpracovat maso čerstvé, a to dokonce ve stejný den, jako jej zakoupíte. Nikdo z nás si ale neumí představit, že by se vydal do obchodu každý den. Proto přichází ke slovu mrazení masa. Nejedná se o žádnou chybu, mrazení brání zkažení potraviny a prodlužuje trvanlivost. Je však nutné postupovat správně při jeho opětovném rozmrazení.

Co nedělat při rozmrazování masa

Často se stává, že potřebujeme přípravu jídla urychlit a neplánujeme předem, z kterého kousku uvaříme. Pak přistupujeme k rychlému rozmrazení v teplé vodě, na slunci, topení či v mikrovlnné troubě. Ani jeden postup není správný. Správně není ani to, když maso necháte zvolna rozmrznout v pokojové teplotě položené na kuchyňské lince.

Teplé prostředí okamžitě aktivuje bakterie, které se v mase nacházejí, k činnosti. V mase se může vyskytnout i malé množství plísní nebo houby. Teplo spouští přirozený rozklad a množení.

Špatně rozmrazené maso poškozuje zdraví

Nemůžeme si být jisti, že v daném kousku masa není žádný výskyt škodlivých bakterií. Proto je nutné přistupovat k rozmrazování opatrně a následně provést tepelnou úpravu. Zčásti zkažené maso způsobuje žaludeční obtíže, ale nejsou vyloučeny ani otravy jídlem.

Jak správně maso rozmrazovat

Jak vyplývá z uvedených chyb při rozmrazování je logické, že zůstává jediná správná cesta. Maso předem umístit do lednice a rozmrazovat pozvolna v lednici. Vhodná doba pro rozmrazování je během noci, kdy se lednice málo otevírá, ačkoliv jsou domácnosti, kde toto pravidlo neplatí. I tam je rozmrazování v lednici nejlepší řešení.

Větší kusy bez nakrájení však potřebují k rozmrazení i 24 hodin, neobejdete se bez pečlivého plánování vaření.

Rozmrazování s plnou lednicí

Mnoho z nás si zoufá, že velký kus masa nemá v lednici na rozmrazení kam uložit. Také proto, že pod rozmrazovaný kus je třeba umístit ještě objemný tác. Můžete přistoupit k rozmrazování na kuchyňské lince, ale používejte studenou vodu. Maso zcela ponořte, tím zabráníte pronikání vzduchu do masa. Vodu několikrát vyměňte.

Rozmrazit a zmrazit

Obecné doporučení říká, že po rozmrazení není možné maso znovu zmrazit. Opětovné zmrazení si můžete dovolit u hovězího masa s výjimkou mletého masa. Pouze však v případě, kdy jste maso rozmrazili v lednici.

Poslední doporučení je jen připomenutí základních hygienických pravidel. Po manipulaci s masem si vždy pečlivě umyjte ruce.

Foto: Pixabay

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
10 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
ojch
ojch
19 dní

…no nevím, ale maso se rozmrazí v mikrovlnce za cca 20 min a jak rychle se množí bakterie v porovnání s “dřezem?

K. Smar
K. Smar
27 dní

Maso pouze poškozuje zdraví 🙂

HonzaEM
HonzaEM
27 dní

Přesně tak to děláme.

usama bin ladin
usama bin ladin
28 dní

at to delate jakkoliv kvalitni to nebude proto ze jsou v tom analgetika a jine leky tak dobrou chut usama bin ladin

Makoň
Makoň
28 dní

V předpisech hygieny ,platných do roku 2004 , pak platí Směrnice dubových hlav z Bruselu, které nic neřeší, tak v oněch je stanoveno – rozmrazovat ve vlažné, nejlépe tekoucí vodě, o teplotě 21 st.C.

Tomáš
Tomáš
28 dní

…no já nevím…když nechám rozmrzat maso v misce na kuchyňské lince tak je po rozmražení pořád studené…to zas píše nějaké jelito které nevaří.

moje jméno
moje jméno
28 dní

Rozmrazujeme léta na okně, či v mikrovlnce a za celá léta nebyl jediný problém. Jinak souhlasím s rozmrazováním v lednici zejména z důvodu úspory energie. Jinou výhodu v tom však nevidím.

Tom
Tom
28 dní

Hm tak jo. Myslím, že dál budu rozmrazovat maso jak jsem zvyklý. Večer hodím do dřezu a druhý den dopoledne zpracovávám. Dostatečná tepelná úprava všechno živé zabije.

Jana
Jana
28 dní
Reply to  Tom

Kecy, mozna tak kureci, ale to je maso dobre tak pro psy. Kdyz 1,5kg kure sezere za cely svuj zivot ani ne 3kg granuli jake asi bude “maso”…. Kvalitni hovezi zraje i nekolik tydnu, par hodin na lince mu urcite neublizi.

Malinkej
Malinkej
28 dní
Reply to  Jana

Dnes v 18 hodin sem sáhl do mrazáku a vyndal krásný kus krkovice a ve 20:20 už jsem měl umíte i nádobí po večeři. Dělám to tak celý svůj život a nikdy mi nic nebylo. Přeji dobrou chuť a na vědecké žvásty se-u .