Výborná cmunda po kaplicku. Další tradiční recept, který obnovil Zdeněk Pohlreich

Jestli přemýšlíte, co si uvařit k nedělnímu obědu, máme pro vás tip na jednu českou klasiku: cmundu po kaplicku. Představte si dozlatova vypečený bramborák, doplněný vůní uzeného a nakyslou chutí zelí. Už se vám sbíhají sliny? Tak směle do toho: můžete si ji udělat třeba podle receptu Zdeňka Pohlreicha.

Cmunda po kaplicku není žádný starý recept

I když by se mohlo zdát, že kaplická cmunda se u nás dělala odjakživa, opak je pravdou. Tohle jídlo se v českých hospodách a později domácnostech rozšířilo až v několika posledních dekádách. Je to ideální varianta, jestliže nechceme podávat jen samotné bramboráky – v kombinaci se zelím a uzeným totiž chutnají skvěle a dokáží zasytit na celý den. Pojďme si tuhle českou hospodskou klasiku připravit!

Na bramboráky budeme potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 3 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 1 dl mléka
  • 200 g hladké mouky
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

Dále si připravíme:

  • 4 plátky uzené krkovice s kostí
  • 600 gramů kysaného zelí
  • kmín
  • olej
  • suroviny na dochucení zelí
Foto: Shutterstock

Začínáme vařit

Připravíme si klasické bramboráky. Brambory oškrábeme a nastrouháme – doporučuje se strouhat na jemno, pár brambor ale můžeme nastrouhat na hrubším struhadle, tyto kousky poté budou tvořit hezkou strukturu bramboráku.

Zhruba 10 deka nastrouhaných brambor si dáme stranou. Ze zbytku vymačkáme přebytečnou šťávu a zhruba tolik tekutiny, kolik jsme vylili, dolijeme mlékem. Přidáme hladkou mouku a bramborákové těsto dochutíme tak, jak jsme zvyklí – solí, majoránkou, pepřem a česnekem.

K dokončení pokrmu budeme potřebovat také kysané zelí. Podusíme ho v hrnci spolu se zbylou hrstí nastrouhaných brambor, můžeme k němu přihodit i kost z krkovice, která ho příjemně ovoní. Následně dochutíme tak, jak jsme zvyklí.

Bramboráky smažíme na sádle nebo na oleji, dozlatova po obou stranách. Současně prohříváme krkovici. Z hotové cmundy papírovými utěrkami vysajeme přebytečný tuk a následně ji naplníme uzeným a zelím.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
tomas
tomas
6 měsíců

Dobrý den
Jídlo staré víc než “pan kuchař” jako novinka??? To už není možný. Třeba nám jednou poradí, že do smažených vajíček se dávají vajíčka.

Ivona
Ivona
7 měsíců

No, tolik mouky v těstě bych od Polreicha nečekala. To teda nemusím.😏

Petr Novotný
Petr Novotný
7 měsíců

Co je to za novinku. My to děláme v hospodě 40 let