Co je vždy nutné dát do svíčkové, aby chutnala jako od babičky. Lidé to vůbec neví, poradil jim sám Pohlreich

Svíčková je oblíbeným jídlem české kuchyně. Jak ji připravit, aby chutnala tak dokonale, jak si ji pamatujeme z dětství? Voňavá svíčková na plotně, rozpadající se maso a chutný domácí knedlík nechá málokoho v klidu. S těmito tipy ji zvládnete také.

Proč se svíčkové říká svíčková?

Vysvětlení je několik. Jedno praví, že šlo o večeři při svíčkách pro tovaryše, kteří se vrátili po letních prázdninách do učení. Připravoval ji sám řeznický mistr, byla to jedna z jeho cechovních povinností. Je to asi nejpravděpodobnější vysvětlení. Svátečním jídlem, u kterého se sejde celá rodina, zůstává i v současnosti.

Co budete potřebovat na skvělou svíčkovou?

V seznamu surovin se vyskytuje jedna, kterou tam pravděpodobně nedáváte, ale která dodá svíčkové šmrnc. Je to hořčice. Co byste si měli připravit na svíčkovou podle Zdeňka Pohlreicha?

  • 800 g hovězí svíčkové
  • 1 cibuli
  • 1 celer
  • 1 mrkev
  • 50 g špeku
  • Máslo
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček celého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • Sůl, pepř
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • Citronovou šťávu
  • Hořčici
  • Hladkou mouku
Foto: Shutterstock

Jak na to?

Očistěte, osolte a opepřete maso. Svíčkovou prošpikujte s pomocí špikovací jehly. Omyjte a nakrájejte kořenovou zeleninu a jednu středně velkou cibuli.  Rozehřejte na pánvi máslo a svíčkovou opečte ze všech stran. Přidejte nakrájenou zeleninu. Svíčkovou vyndejte a dejte stranou. K zelenině přidejte trošku slaniny. Přidejte koření: bobkový list, nové koření, černý pepř, cukr. A to nejdůležitější – lžíci hořčice.

Maso i vše z pánve přemístěte na pekáč, podlijte vodou a pečte na 180 °C asi 15 minut. Pak snižte teplotu na 150 °C a pečte další hodinu až hodinu a půl. Podlévejte dle potřeby. Nakonec rozmixujte, přidejte smetanu, dochuťte solí, citronovou šťávou, případně cukrem. Podávejte se šlehačkou, brusinkami, plátkem citrónu a domácím knedlíkem.  

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
9 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jiří
Jiří
1 rok

Dávat do svíčkové mouku je normální zločin

Milan
Milan
1 rok

Nevím, proč většina lidí bere pana Pohlreicha jako někoho, podle koho by se mělo vařit. Chápu, že má určitě zkušenosti, ale nevidím důvod, proč bych měl podle něj vařit.Jako inspirace je to fajn, ale každý má jiné chutě. Nevím proto, proč je dáván za vzor správného vaření🤔🙄

Warry
Warry
1 rok

A já čekal zázrak. Nikdy jsem nedělal svíčkovou bez hořčice… Dve tri lzice kdyz restujete zeleninu. Ez

Kveta
Kveta
1 rok

Maminka maso vždycky naložila do láku s kořenové zeleniny, cibule a koření. Tak na dva dny a pak dusila a zeleninu nechala na másle zhnědnout a nikdy jsme nedávali hořčicí, ale zakysanou smetanu a karamelizovaný cukr. Každá rodina má svůj recept.

Pavlíček
Pavlíček
1 rok

Patří nepatří..to je jak s tím být či nebýt..já budu tvrdit, že patří..ale jako všechno je to otázka chuti a individuální, každého věc a tak bych nebyl úplně striktni, zda ano či ne..mmch ten obrázek asi někdo prohodil s něčím na paprice..takovou barvu omáčky nevyrobí ani největší patlal, ovšem pokud byl záměr, že je to svíčková..a ještě poznámka..na rozdíl od kolegy bych pravou svíčkovou použil na dobrý steak a ne na dušení..

Ivona
Ivona
1 rok

Do svíčkové hořčice nepatří 🤮

Caroline
Caroline
1 rok
Reply to  Ivona

Někdo to prý tahkes dělá . . . 😀

Jarka
Jarka
1 rok
Reply to  Ivona

Je dobrá 1 lžíce povidel švestkových.👍👍👍

Jiří
Jiří
1 rok
Reply to  Ivona

Hořčice do svíčkové patří.