Co je vždy nutné přidat do míchaných vajec, ale Češi to stále absolutně netuší

Těžko bychom hledali globálně oblíbenější snídani, než jakou jsou míchaná vejce. Tento pokrm dostanete běžně minimálně všude v Evropě, ale i ve zbytku světa. Vděčí za to své chuti a výživové hodnotě, kdy vás příjemně zasytí přinejmenším na půl dne. Prakticky každý o sobě bude tvrdit, že ho dokáže připravit. Ve skutečnosti ho ale dobře dělá jen málokdo.

Hlavně ne suchá

Jistě nám dáte zapravdu, že v míchaných vejcích může být obrovský rozdíl. Mohou být krásně lahodná, vláčná a jemná. Stejně tak ale mohou být vysušená a lepící se na patro. Nějakým způsobem je skutečně zvládne připravit každý, ale aby opravdu dobře chutnaly, je třeba dodržovat nějaký postup.

V Česku mají bohužel lidé tendenci vejce spíše vysušit. Stále se totiž obávají toho, aby náhodou vajíčka nebyla syrová. A i když je neustále míchají, usmaží je doslova napadrť. Jde o velkou chybu. Míchaná vajíčka totiž musí být krémová a trochu tekutá.

Základem je, abyste je připravovali jen na mírném ohni. Rozhodně nechtějte nic uspěchat, v tomto případě se vám to nikdy nevyplatí. Nesmíte zapomenout ani na nějaký ten tuk, kterým by mělo být ideálně máslo. Vejce připravujte za neustálého míchání. Pouze tak můžete zajistit, že budou mít špičkovou konzistenci a že jednotlivé kousky nebudou suché.

Zkušenější lidé se nebojí připravovat míchaná vejce ani na vodní lázni. Je třeba počítat s tím, že vám to zabere delší čas. Máte však větší jistotu, že vejce nevysušíte.

Foto: Shutterstock

Nezapomínejte na důležitou ingredienci

Česká kuchyně je nebývale strnulá a lidé se neradi učí novým věcem. Často tak připravují míchaná vejce tak, jako to dělali jejich babičky před třiceti lety. Ovšem trendy ve světové kuchyni se vyvíjejí, a to i v případě tak běžných pokrmů, jako jsou právě míchaná vajíčka.

Například na západě se do nich nebojí přidávat nejrůznější ingredience, které jim propůjčují poněkud odlišnou chuť, případně zajistí jejich vláčnost. Standardem už se tam stává přidávat do vajíček majonézu. To přitom Češi vůbec netuší.

Pokud do pokrmu přidáte majonézu, můžete se těšit na to, že bude skvěle chutnat a navíc bude tak krémový, jak jste ho dosud neměli. Zase to ale nepřehánějte. Stačí, když na porci přidáte jednu lžíci majonézy.

Pakliže si chcete vejce ozvláštnit ještě jiným způsobem, nebojte se kromě šunky přidat také strouhaný sýr.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Franta
Franta
1 rok

Tak to je zase pěkný blud. Míchaná vejce suší hlavně Američané,jejich vejce se sypou jak piliny. Jinak se do míchaných vajec kromě soli ní nepřidává, žádná cibule, žádná slanina. Celý trik o krémových vejcích je ve správnou chvíli stáhnout z ohně. Vejce na vodní lázni vypadají jako by je už někdo jedl