Co musíte vždy přidat do svíčkové, ale lidé to netuší. Upozornil na to sám šéf Zdeněk Pohlreich

Toto chutné a sváteční jídlo nevaříme každý den, proto bychom si na něm měli dát záležet, když už ho připravujeme. Možná máte rodinný recept, podle kterého svíčkovou připravujete. Proč ji ale nezkusit ještě trochu vylepšit?

Co patří do svíčkové?

Do této omáčky standardně patří kořenová zelenina, nové koření, bobkový list, pepř, a smetana. Dále si do ní lidé přidávají ingredience podle svých tradičních receptů, někdy závor, tymián nebo citrón. Například recept podle Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826 kořenovou zeleninu vůbec neobsahoval.

Svíčková podle Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich v kuchyni používá kvalitní a čerstvé suroviny. Samozřejmostí je pravá hovězí svíčková, čerstvá kořenová zelenina, a ještě jedna speciální ingredience – hořčice.

Jaké suroviny si nachystat?

Co budete potřebovat na skvělou svíčkovou?

  • 800 g hovězí svíčkové
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 50 g špeku
  • Mrkev
  • Petržel
  • Celer
  • Cibuli
  • Máslo
  • 10 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy
  • Sůl, pepř
  • Citronovou šťávu
  • Mléko
  • Mouku
  • Cukr
  • Hořčici
Foto: Shutterstock

Jak na to?

Maso nejprve očistěte, osolte a opepřete. Svíčkovou prošpikujte slaninou, a to buď pomocí špikovacích jehel, nebo nožem. Očistěte a nakrájejte celer, mrkev a petržel. Vezměte si velkou cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Připravte si pánev, rozehřejte máslo a svíčkovou osmahněte ze všech stran, díky tomu zůstane maso šťavnaté. Přidejte nakrájenou zeleninu. Jakmile se svíčková zatáhne, dejte ji stranou. Do omáčky přidejte nové koření, pepř, bobkový list, cukr a hořčici.

Vše včetně svíčkové přendejte na pekáč, podlijte a pečte na 180 °C asi 15 minut, pak teplotu snižte na 150 °C a pečte hodinu a půl. Podle potřeby podlévejte. Nakonec zeleninu rozmixujete se smetanou, dochutíte solí, citrónovou šťávou a cukrem. Podává se s houskovým knedlíkem, šlehačkou, brusinkami a plátkem citrónu. Dobrou chuť!

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
8 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jana
Jana
3 měsíců

To je známá věc,žádná novinka pana všemohoucího kuchaře 😭😭😭😭🤣🤣🤣🤣🤣

Michal
Michal
3 měsíců

Tak to je dobrý chuj to vi každý ty trotle

Pavlíček
Pavlíček
3 měsíců

Nic nového ani převratného..to mě učila už moje matka v padesátých letech a pak v učení..takže žádné objevení Ameriky, někdo jí dává někdo ne

Marie
Marie
3 měsíců

Děláte z pána Pohlreicha kuchařského boha?ví to spousta lidí a když jim to chutná tak ji tam dají.

Petr
Petr
3 měsíců

Taky jsem přidával hořčicí do svíčkové,dokud jsme ji neuměl. A jinak,vařit svíčkovou z masa za 830 Kč kilo,to je řada tak pro Pekarovou.

Renata
Renata
3 měsíců

Hořčici dávám do svíčkové celá léta, takže nic nového.

Veselá
Veselá
3 měsíců

No Pohlreich asi neví, jak se doma vaří. Hořčici tam přidávám odjakživa.

Zvoník
Zvoník
3 měsíců
Reply to  Veselá

A co takhle dávat svíčkovou do hořčice? – To je pak omáčka!