Co musíte vždy přidat do svíčkové. Češi to netuší, hlasitě to musel prozradit sám Pohlreich

Není snad klasičtějšího jídla v České republice než je svíčková. Tu přitom vzhledem k její vydatnosti připravujeme právě v tomto ročním období, tedy v zimě. A ačkoliv se nějakou dobu zdálo, že toto jídlo zmizí v propadlišti dějin, jelikož už není příliš moderní, aktuálně zažívá doslova renesanci.

Naprostý základ

Je však nutno říct, že dělat dnes svíčkovou postaru, to už není zkrátka ono. Toto jídlo se dá povznést na úplně jinou úroveň, kdy se potom dá servírovat i v těch nejlepších restauracích. Svíčkovou ostatně vzal na milost i sám Zdeněk Pohlreich, který se o ní dříve vyjadřoval nelichotivě. Nakonec ji ale dokázal několika drobnostmi tak osvěžit, že ji považuje za skvělé jídlo.

Bohužel, Češi při přípravě svíčkové postupují často sto až dvě stě let starým postupem. Pohlreich jim ovšem radí, jak to udělat podstatně lépe. Základem je podle něj přidat do svíčkové hořčici. Ta totiž jinak mdlé omáčce konečně propůjčí výraznou a skvělou chuť. Dodá jí doslova nový charakter.

To ovšem není všechno. Aby jídlo chutnalo opravdu dobře, měli byste sáhnout po správné směsi koření. Jde o bobkový list, celý pepř a také nové koření. Nezapomínejte však ani na správnou techniku přípravy svíčkové, kdy je maso třeba správně prošpikovat. Zeleninu musíte potom dusit postupně, aby omáčka měla ten správný říz a hloubku.

Foto: Shutterstock

Bez dobrých surovin to nejde

Zdeněk Pohlreich nicméně zdůrazňuje i další důležitou věc. A sice, že z nekvalitních surovin dobrou svíčkovou jednoduše neuklohníte. Zejména je třeba sáhnout po vysoce kvalitním hovězím mase, bez kterého to nejde. Ale nepodceňuje ani výběr vynikající kořenové zeleniny, ideálně z farmářských trhů.

Pojďme se ale podívat na samotnou přípravu podle Pohlreicha. Lehce osmahněte maso a zeleninu na másle. Potom přidejte koření a hořčici. Maso dejte péct do trouby, čímž si pojistíte jeho šťavnatost. Zeleninu je potom třeba rozmixovat a omáčku následně ochutit smetanou, solí, mlékem a citronovou šťávou.

Skutečně to lze považovat za velmi moderní pojetí tohoto tradičního pokrmu našich babiček. Nutno říct, že také mnohem lépe chutná, když se připraví s takovouto péčí.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
14 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Míla
Míla
2 měsíců

Dobrý den, Zdeňku, hořčici jsme do svíčkové dávali již před x desítkami let. Neobjevil jste Ameriku. Hořčice tam patří, ale přiměřeně, aby z toho nebyla hořčicová omáčka, ale kvalitní svíčková. V troubě ji dělám také už hodně dlouho. Pokud si pamatuji, tak jsme se učili, že se nemixuje, jen pasíruje. Pokud chcete mixovat zeleninu, tak tedy jen lehce ji rozbourat před pasírováním, aby z toho nevznikla našlehaná hmota. Asi se divite, kdo vás poučuje. Učili jsme se ve stejné době, vy v Praze, já v Brně. Učili mě vyhlášení, zkušení mistři kuchaři, světem znalí. Vy jste pak pokračoval a zdokonaloval… Číst vice »

Milada
Milada
2 měsíců

Jasně, kazit si hořčicí svíčkovou je pěkný nesmysl. Co se koření týče, tak p. Pohlreich zřejmě objevil Ameriku nebo považuje naše babičky a maminky za neschopné uvařit skvělou svíčkovou. Ta podle mojí maminky rozhodně mdlá není.

Bohumír
Bohumír
2 měsíců

Opět blbost, již jsem několikrát psal, že hořčice do svíčkové nepatří, jasně jsou tací včetně Pohlreicha kteří to dělají, dále správná svíčková se nemixuje,ale pasíruje je to sice trochu práce,ale výsledek je chuťově jiný, dobrá svíčková je maturita vaření ,kumšt je přesně odhadnout poměr kořenové zeleniny,vývaru,smetany, koření a postupů vaření, chce to čas a nikam nepospíchat, tak aby omáčka byla sametová a měla správnou konzistenci a jemně sladkokyselý nádech,a nechat uležet před podáváním. Co se týče masa záleží na kvalitě vyzrálého hovězího, když se jedná o svíčkovou část je dobré prošpikovat celý kus, ale když se použije např. vysoký roštěnec… Číst vice »

Otakar
Otakar
2 měsíců

Polraich ať si nechá svoje rady. Svíčková je jen jedna a jeho vylepšení ať si dělá v těch svých bufetech.

Naďa
Naďa
2 měsíců

Do svíčkové hořčice patří, ale v přiměřeném množství. Dělám ji přesně jako Polraich, ale naučila mne ji tak paní kuchařka na praxi před 30 lety. Recept měla od své maminky. Hořčice svíčkovou vytuní do té správné sladkokyselé chuti.

Juchviz
Juchviz
2 měsíců

Me chutná ta z lidlu ostatně jaka koli hotová🙂 ale hořčice by me moc nenapadla? 🤔😯😐 podle me nesmysl ale kdovi treba ne 😃

Milada Beránková
2 měsíců

Strčte si hořčici do nosu,svíčkovou si kazit nebudu.Pohlreich mi se svíčkovou radit nemusí a jestli prijde autorovi mdlá tak buď nemá chuť nebo ji neumí udělat.

Tomas Rys
Tomas Rys
2 měsíců

No potom to je Horčicova omáčka a ne svíčková, ale to už nenapsali.

Petrina
Petrina
2 měsíců
Reply to  Tomas Rys

Ja tedy trochu hořčice dávám a za mně je to super

Váša
Váša
2 měsíců

Mléko nikdy ani hořčice

Petrina
Petrina
2 měsíců
Reply to  Váša

Dávám mléko i smetanu.

Ivona
Ivona
2 měsíců

Hořčice do svíčkové nepatří.

Tomas Rys
Tomas Rys
2 měsíců
Reply to  Ivona

Souhlas

Míla
Míla
2 měsíců
Reply to  Ivona

Patří, trochu.