Co nikdy nesmíte přidat do karbanátků, ale většina lidí to do nich dává? Šéfkuchař kroutí hlavou

Je jen velmi málo oblíbenějších jídel v českých domácnostech, než jsou právě karbanátky. Jejich příprava je jednoduchá, a přesto může být výsledek velmi chutný. Ovšem za předpokladu, že nebudete dělat časté chyby. I s nimi sice nějaký ten karbanátek vykouzlíte, ovšem ochudíte se o to nejlepší. Mnozí bohužel přípravu podceňují ještě více, než by bylo zdrávo.

Vysušený chleba

Jednou ze základních věcí, které je třeba u karbanátků brát v potaz, je vytvoření směsi, ze které je vyrobíte. Skvělou volbou do mletého masa je sušený chléb. To může potvrdit každý zkušený šéfkuchař z restaurace. Pokud si v hospodě říkáte, že karbanátky chutnají lépe než u vás doma, je to dost možná proto.

Je však třeba klást důraz na to, aby chléb byl skutečně sušený. Samo mleté maso je totiž velmi šťavnaté a při přípravě vyloučí velké množství šťávy. Tu sušený chléb velmi dobře nasákne. Případně je možné volit strouhanku.

Obrovskou chybou, která je však k vidění velmi často, je přidání čerstvého chleba do masové směsi. Ten nicméně nedokáže absorbovat veškerou šťávu z masa.

Foto: Shutterstock

Další vylepšení chuti

Chléb byste také v žádném případě neměli namáčet ve vodě nebo mléce. Zejména mléko způsobí to, že je maso ve výsledku příliš tuhé a ani z dietologického hlediska nejde o ideální kombinaci.

Proto vždy sáhněte po sušeném chlebu. Ideální je ten nejobyčejnější, třeba “šumava”. Naopak chléb s kvasinkami se příliš nehodí.

Pokud chcete chuť karbanátků ještě vylepšit, lze doporučit přidání syrové brambory. Ta zajistí nadýchanost a šťavnatost karbanátků. Na jednu porci karbanátků odpovídající půl kilogramu masa vám stačí jeden velký brambor. Pochopitelně je třeba ho nastrouhat nebo rozmixovat.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
22 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
jaroslav
jaroslav
4 měsíců

bych udělal 10 kilo takových karbošů a musela by to přede mnou vše sežrat

Jaroslav
Jaroslav
4 měsíců

Terezko,ty ještě sama nevaříš co?

Přemysl
Přemysl
4 měsíců

Já dám nejdřív do masa trošku mléka a počkám, až se vsákne. Až potom zpracuji a kromě trochy strouhanky přidám i nastrouhané jablko (přiměřeně!). Karbanátek je nadýchaný a šťavnatý.

Jan
Jan
4 měsíců

Chleba přidávají v restauraci, protože je laciný oproti masu. Je to takový “restaurační šizunk”. Mě doma “stačí” jen karbanátek z masa.

Iris
Iris
4 měsíců
Reply to  Jan

Souhlasím – takový je nejlepší – ještě dodám, že ze dvou druhů masa, přičemž hovězí je vždycky trochu suché, takže pak to jistí kromě vepřového i kus vepřového bůčku – a pak není důvod přidávat namočený rohlík.

Vaclav
Vaclav
4 měsíců
Reply to  Jan

Tu tomu někdo rozumí . Jako koza Petržely.

Daniela
Daniela
3 měsíců
Reply to  Jan

V restauraci jsem si před mnoha lety dala karbanátek a byl v něm vlas a už nikdy bych to neudělala.

Martin
Martin
3 měsíců
Reply to  Jan

Máš recht proč si kazit maso

S.o.b.
S.o.b.
4 měsíců

Čtenář tohoto článku taky kroutí hlavou ! No už jen tvrzení že na jednu porci stačí půl kg masa? Ach jo , kdo povolí psaní takových to článků musí být ještě fundovanějši ( toto slovo lze nahradit jakýmkoliv výrazem) než autor.

Vaclav
Vaclav
4 měsíců
Reply to  S.o.b.

A další vegetarian

Waltr
Waltr
2 měsíců
Reply to  S.o.b.

Synku, na jednu porci karbanátkŮ.

Marta
Marta
4 měsíců

Já přidávám do karbanátek ovesné vločky. Směs připravuji den předem a nechávám odležet v lednici. Jsou pak pěkně křupavé. Větší množství nesmažím na pánvi, ale peču v remosce nebo v troubě.

Borek
Borek
4 měsíců

Paní Terezo Vávrová, mám jeden dotaz….stála jste někdy “u plotny” a vařila. Pokud ano, tak nechápu proč píšete takový blbosti. Pokud máte čerstvě namleté maso na karbanátky a to je základ dobrého karbanátku, tak skoro žádný chleba nebo strouhanku nepotřebujete. Po mléku nebudou karbanátky tuhý, ale jsou kuchaři, kteří to směsi dají klidně hladkou mouku a pak jsou tuhý. Já dávám smetanu na zjemnění a nepamatuju, že by byly tuhý. A těmi bramborami jste mě dostala úplně.

Jiří
Jiří
4 měsíců
Reply to  Borek

aonečně kus pravdy

jarod72pm
jarod72pm
4 měsíců

Chleba ? No fuj takhle mrvit karbenátek. U nás a v okolí se vždy dával rohlík a to bylo košer 😉

Iris
Iris
4 měsíců

U nás přidáváme housku nebo rohlík namočený ve vodě – jen jako doplněk.

Nelen Nel
Nelen Nel
4 měsíců
Reply to  Iris

O přidávání chleba jsem nikdy neslyšela. Strouhanku,nastrouhanou mrkev,bramboru,sýr,ten rohlík,trochu ledové sodovky. Možností je víc.

Eda
Eda
4 měsíců
Reply to  Nelen Nel

Sýr nikdy to pak není karbanátek, ale holandský řízek a to nechcem a mrkev taky ne 👎 👎 👎

Jozefína
Jozefína
3 měsíců
Reply to  Eda

Ja stále dávam chlieb a súhlasím s pani.No čo tu ,píšete sa ani čítať nedá.Smotana ,jablká a ani nevie čo ešte.Varila myšička kašičku.

Radim
Radim
3 měsíců
Reply to  Jozefína

Tvl už to jméno 😂😂😂

Kaja
Kaja
3 měsíců
Reply to  Jozefína

Jozefo z čobolova..🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️dávat pečivo do jakého koliv jídla aj guláše na zahuštění je prostě k zbliti..sama mouka všude ,no prostě hnus ,jak někdo může jíst takové prasárny a ještě to dávat jako recept lidem..
Vy se běžte utopit v mouce ,prostě hnus ,fuj!.je my z vás k blití!!!!

Nelen Nel
Nelen Nel
3 měsíců
Reply to  Eda

Lidé jsou různí a jejich chutě též. Co jsem slyšela,to jsem napsala.