Jak udělat dokonalé lívance? Není to složité, ale většina lidí to stejně dělá špatně

Palačinky a lívance, nic nedokáže rozjasnit ráno víc, než tyto dva pokrmy. Většina lidí volí raději palačinky, protože jsou na přípravu jednodušší. Pokud zvolíte lívance, můžete vybírat z nepřeberného množství receptů a druhů. Proto, aby byl výsledný efekt co nejlepší, se stačí řídit několika zásadami.  Základem je jejich nadýchanost, které docílíte přidáním kypřícího prášku nebo droždí.

Dokonalé těsto

Prvním krokem při přípravě lívanců je perfektní těsto. Je hutnější než palačinkové. Z toho důvodu se v něm velmi často objevují hrudky, na které můžeme v hotových lívancích narazit. Abyste připravili hladké těsto, vyšlehejte ho ruční metličkou, nebo použijte tyčový mixér. Vždy začněte u okraje a pohyb směřujte do středu.

Kdy těsto obracet

Pravidlem pro úspěšnou přípravu je moment, kdy lívance otáčíte. Těsto již nesmí být tekuté. Lívance obraťte ve chvíli, kdy je těsto ve středu zpevněné a horní strana ztrácí lesk a začíná matnět a na povrchu se tvořit bublinky.

Vyberte si správnou pánev

Aby byl výsledek co nejlepší, volte vždy rovnou pánev. K úspěchu přispěje také lívanečník, který zabrání roztečení těsta do tvaru, který nechcete.

Foto: Shutterstock

Vyhněte se nejčastější chybě

Jedním z největších úskalí při přípravě lívanců je riziko připálení. Lívance mají tendenci zůstat uprostřed syrové a na okrajích připálené. Tomuto problému se dá ale snadno zabránit. Do těsta při přípravě přidejte 2 lžičky oleje, nebo rozpuštěného sádla či másla. Tukem také potřete pánev, kterou rozpalte na střední teplotu, poté nalijte těsto a přiklopte pokličkou.

Kynuté lívance

  •  200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 20 g droždí
  • špetka soli
  • 20 g krupicového cukru
  • 350 ml mléka
  • špetka skořice
  • máslo

K droždí přidejte lžičku cukru a třete ho. Droždí se zcela rozpustí a získá tekutou konzistenci. Poté přidejte několik lžic teplého, nikoli vroucího, mléka. Přisypte 5 lžiček mouky a nechte pod utěrkou 15 minut kynout při pokojové teplotě. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, skořici, zbytek cukr, vejce, mléko a připravený kvásek. Vytvořte hladké těsto a nechte ještě půl hodiny kynout. Poté připravte lívance na pánvi.

Servírujte teplé

Nic nekorunuje vaše úsilí jako spokojení strávníci. Pro dokonalý požitek nechte lívance těsně před servírováním nahřát v troubě vyhřáté na 50°C. Skvělou chuť získáte díky borůvkové marmeládě nebo javorovému sirupu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Inspiredtaste

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments