Co si to dovolujete? Přišlo další zdražení potravin, Češi už si neví rady. Tohle je poslední rána

Je to naprosto neuvěřitelné, ale obchodní řetězce šponují ceny potravin ještě výše, jakoby to bylo ještě možné. Kdo se domníval, že teď už se ceny přeci jen stabilizují a postupně by mohly dokonce klesat, bude hodně zklamán. Na sociálních sítích se opět řeší případy, kdy přišlo nečekané zdražení.

Nic moc, ale cena luxusní

Obrovskou vlnu nevole aktuálně vyvolal příspěvek, kterým jedna z diskutujících nabídla ostatním fotografii oblíbeného Hermelínu Král sýrů. To je zcela jistě jeden z nejprodávanějších sýrů v Česku, ovšem dovolit si ho může stále méně lidí. Šlo o jednu z těch potravin, které loni zdražovaly velmi prudce a bohužel v tom pokračují.

Na cenovce je jasně patrné, že obchod Albert chce za tento obyčejný hermelín v balení 120 gramů nehorázných 54,90 Kč. Pod příspěvkem se okamžitě rozproudila diskuze a přibyly i další fotografie, které značí, že jinde může být ještě hůře. Ten samý Hermelín totiž Lidl prodává dokonce za 56,90 Kč. Málokdo si to spočítá, ale vězte, že za kilogram takového sýra byste dali 480 korun, což je pořádná pálka.

Diskutující znalí cen v zahraničí nemohou věřit vlastním očím. Nutno říct, že většina nepovažuje tento Hermelín za kdovíjak kvalitní sýr, ale pouze nápodobu originálního Camembertu. A právě s jeho cenou v zahraničí tuto často srovnávají.

Foto: Shutterstock

Proč je u nás nejdražší?

Tento slavný francouzský sýr prý v domovské Francii i dnes koupíte za normální cenu, kdy 1,50 eur (35 korun) už je považováno spíše za dražší kousek.

Někteří lidé také upozornili na skutečnost, jak hrozivě se u nás zneužívá cen takzvaných grilovacích sýrů, jež teď v létě opět přijdou na přetřes. To obvykle nejsou žádné extra kvalitní sýry, ale stojí obvykle více než maso, a to výrazně. Pokud si chce někdo na grilování koupit třeba čtyři takové sýry, zaplatí dost přes dvě stě korun.

Češi mají opět pocit, že ceny potravin hodně vyskočily. “Včera jsem chodil po Lidlu a tak nějak jsem nechápal ty ceny vše dražší. A snažili se to šikovně zakrýt změnou cedulek,” uvedl například Štěpis. Mnozí už to pomalu vzdávají a tvrdí, že jim nezbude než jíst suché rohlíky.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Josef
Josef
11 měsíců

Nebyla posledni rana uz pred rokem? Ted dalsi?