Co všechno je nutné na zahradě odpracovat v březnu? Většina lidí na to zapomíná a pak už to nedožene

Jen co se začne sluníčko probouzet a země oteplovat, je čas vyrazit na zahrádky a postarat se o ně, abychom se po zbytek roku mohli těšit na hojnou úrodu. Březen je měsíc, kdy bychom se měli s plnou silou vrhnout do práce – když ji totiž odložíme na jindy, může už být, alespoň pro letošní sezónu, pozdě.

Čas na prořezávání stromů

Aby nám ovocné stromy nesly své sladké plody, je důležité je čas od času prořezat. Musí se to stihnout ještě předtím, než začnou rašit, takže jakmile se v březnu oteplí, je na to ideální čas. Strom bychom měli zbavit všech nemocných větví, ulevit místům, kde se větvě příliš zahustily, a samozřejmě můžeme strom přizpůsobit i vzhledu, jaký od něj požadujeme.

Ovocným stromům také prospěje, pokud jim po dlouhé zimě dodáme živiny prostřednictvím hnojiva.

Práce na zahradě

I když nepěstujeme žádné ovoce a zeleninu, a dokonce ani květiny, na zahradě přece jen máme alespoň trávník. A i o ten je třeba se na začátku jara postarat. Vyplatí se zahradu pořádně shrabat a zbavit ji všeho starého a tlejícícho, co se na podzim a v zimě zachytilo pod sněhem a zůstalo ležet.

V tomto období také můžeme vysít trávu na místa, kde přes rok zmizela. U pěstěných trávníků je taktéž vhodné využít pomoc hnojiv – ideálně takových, které se do půdy uvolňující postupně a s dlouhodobým účinkem.

Foto: Shutterstock

Příprava skleníku

Jak všichni domácí pěstitelé vědí, v březnu je nejvyšší čas na přípravu skleníku na novou sezónu. Je třeba opravit části, které se přes zimu rozbily, a připravit zeminu. Některou zeleninu nebo bylinky už můžeme dokonce i zasívat, pokud zvolíme rané otužilé odrůdy – třeba ředkvičky.

Také pokud pěstujeme bylinky, je vhodný čas pro jejich vysévání a klíčení na konci února a začátku března. Můžeme začít třeba s krásně vonícími bylinami jako je meduňka či šalvěj, které nám budou celý rok přinášet zdraví.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments