Dokonalé a zdravější koblihy, takzvané “trojky”. Originální recept z roku 1969

Dobrotu z šedesátek si připravte pro slavnostní den, nebo jen tak na snídani nebo svačinku. Levný recept evokuje dobu, kdy se z ekonomických důvodů šetřilo na ingrediencích. Jak aktuální. Jdeme na to.

Proč vlastně trojky?

Recept, který se objevil v knize Juliány A. Fialové na konci šedesátých let, si zamilujete. V koblihách je mnohem méně tuku, než v klasickém receptu. A trojky se jim říká pro poměr jejich ingrediencí. Za chviličku se k tomu dostaneme.

Nejprve si připravíme slánek

Jako první budeme tvořit slánek. Prostě a jednoduše smícháme 50 gramů vody, pět gramů soli a 8 gramů čerstvého droždí. Důkladně promícháme a přemístíme do skleněné lahvičky s uzávěrem. Světlou tekutinu necháme přes noc v lednici. Přes noc se tekutina pěkně rozleží a slánek vyzraje. Kdykoliv během druhého dne si jej můžete použít.

Foto: Shutterstock

Smícháme těsto

Následně již budeme míchat těsto. Pro to budeme potřebovat slánek, půl kila hladké mouky, 30 gramů másla, 3 žloutky a 30 gramů cukru. Přidejte také 180 mililitrů vlažného mléka a asi půl lžičky citrónové kůry. Na smažení budete potřebovat půl kila sádla, nebo tři čtvrtě litru rostlinného oleje.

Těsto dáme vykynout

Takto připravené těsto uložíme ke kynutí. Nejlepší je zvolit plastovou dózu s uzavíratelným víkem. Do té těsto uložte na několik hodin. V teple bude těsto kynout asi tři hodiny, v lednici jej můžete nechat i přes celou noc. Následně těsto nechejte chvíli na kuchyňské lince, ať získá pokojovou teplotu.

Foto: Shutterstock

A jdeme na smažení

Těsto ještě nechejte po propracování vykynout asi hodinu. Vytvarujte jednotlivé koblížky. Do těsta vytlačte pomocí korkového špuntu uprostřed ďolík a šup na rozpálené sádlo, které je pro smažení koblih nejlepší, protože se nepřepaluje. Koblížky by při smažení měly trochu plavat. Smažte z obou stran.

Nadýchané koblížky poté ozdobte v dolíčku marmeládou nebo džemem a posypejte vanilkovým nebo skořicovým cukrem smíchaným s práškovým cukrem. To bude dobrota!

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments