Dá se z čokolády vařit zdravě?

Čokoláda dostala nálepku nezdravé potraviny neprávem. Jestli si hlídáte zdravý životní styl, neměli byste tuto super-potravinu opomíjet. Kromě zdravého mlsání je čokoláda také skvělou surovinou do kuchyně a dají se z ní připravit výborná jídla.

Naprostým základem je tabulková čokoláda, vždycky vybírejte kvalitní. Může se hodit do pokrmů sladkých (čokoládové sušenky, čokoládový krém) i slaných (chilli con carne).
Důležitý je u čokolády vysoký obsah kakaa. Právě kakao obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, jako např. vápník, hořčík, železo, draslík a flavonoidy, které mají antioxidační účinky. Proto čokoláda s vysokým obsahem kakaa chrání srdce a cévy, podporuje schopnost soustředění a hlavně – zlepšuje náladu.

Nezanedbatelný význam má ve složení čokolády tuk, protože umožňuje správné vstřebávání blahodárných látek v organismu. Nejluxusnější je kakaové máslo nebo bambucké máslo (shea). Obě totiž obsahují vitamín E a další minerály. Rozhodně se ale vyhněte čokoládám s trans-mastnými kyselinami (částečně ztužené tuky), za ty by vám tělo nepoděkovalo.

Proč by neměly být čokoládové dobroty zdravé?

Potíž s čokoládovými recepty je ta, že obvykle obsahují spoustu cukru a nezdravého tuku. Pokud si ale na tohle dáte pozor, není žádný problém. První krok je jasný: budete potřebovat tabulkovou čokoládu s vysokým obsahem kakaa. V té bývá cukru naprosté minimum.
Dále pro vaření s čokoládou platí to, co u všech zdravých receptů. Bílý cukr nahraďte zdravější variantou, třeba medem nebo čekankovým sirupem. Mouku používejte celozrnnou, nebojte se vyzkoušet špaldovou, ječnou, anebo pohankovou, která je přirozeně bezlepková a navíc obsahuje rutin podporující zdraví cév. Máslo můžete podle povahy receptu nahradit například ořechovým máslem (což je zdravější varianta, ale ne dietnější), nebo tvarohem, ricottou či řeckým jogurtem.

Zdravý čokoládový dort s čokoládovým krémem
4 vejce
160 g medu
200 g 70% tabulkové čokolády
200 g měkkého tvarohu
100 g ovesných vloček rozmixovaných najemno
100 g celozrnné mouky
250-350 ml mandlového mléka (záleží na konzistenci těsta)
25 g kakaa
½ kypřícího prášku
špetka soli

Čokoládový krém
300 g 70% čokolády
4 větší banány

Troubu předehřejte na 175 °C. Dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem.
Ve velké míse smíchejte mouku, namleté vločky, prášek do pečiva a kakao. Pak přidejte žloutky. Z bílků vyšlehejte sníh a dejte ho stranou.

Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu. Postupujte opatrně, aby vám do čokolády nešplíchla voda. Pak čokoládu odstavte, opatrně do ní vmíchejte med a po troškách přilévejte mandlové mléko.

Směs pozvolna přidávejte do mísy se sypkými surovinami a vymíchejte šlehačem na hladké těsto. Pokud by se vám zdálo těsto hodně hutné, můžete přidat víc mandlového mléka. Nakonec lehounce po částech zapracujte do těsta sníh. Dejte těsto do formy a pečte cca hodinku.

Než se dort upeče, připravte si krém. V míse rozmačkejte banány a vyšlehejte je do hladké pěny. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a pak ji zašlehejte do banánového krému.
Upečený dort rozkrojte a naplňte čokoládovým krémem. Nakonec dejte krém i nahoru a dort dozdobte mátou, meduňkou nebo ovocem. Dobrou chuť!

Jako obměnu můžete nalít dortové těsto na plech a upéct čokoládovou buchtu. Pokud se vám zrovna nechce trávit v kuchyni moc času, použijte jako polevu klidně kupovaný čokoládový krém. K těstu ladí výborně třeba oříškovo-čokoládový krém. Zdravé vaření je fajn, ale dopřát si jednou za čas nějakou dobrotu pro zpestření je taky v pořádku.