Dáváte pečivo do mrazáku? Okamžitě přestaňte, je to obrovská chyba

Skladování pečiva v mrazáku může být lákavá představa. Máme ho vždy po ruce, stačí jen vyndat a rozmrazit. V mrazáku skladujeme i jiné potraviny, které nebudeme hned konzumovat. Pokud se zadaří nákup pečiva za příznivou cenu, mohlo by se to zdát jako ideální varianta. Ve skutečnosti má skladování pečiva v mrazáku a jeho následná konzumace svá rizika.

Nejlepší je čerstvé pečivo

Pokud máte tu možnost, upřednostněte čerstvé pečivo. Ideální variantou je to, které si doma upečete, případně čerstvě přinesené z pekárny. Teplé pečivo nechte v první řadě vychladnout, než budete řešit jakékoliv skladování. Z důvodu zapaření by se mohla rychle vytvořit plíseň.

Když už se rozhodnete pro uskladnění v mrazáku, udělejte to ještě ten den, kdy ho upečete. Plíseň se v pečivu rozrůstá už po 48 hodinách. Čím dříve po vychladnutí ho důkladně zabalíte a uskladníte, tím lépe.

Před zmrazením chléb nakrájejte

Předtím, než dáte pečivo do mrazáku, ho nakrájejte a rozdělte na porce/plátky. Ty pak jednotlivě zabalte do alobalu. Díky tomu si pokaždé odeberete pouze potřebné množství a omezíte riziko vzniku plísní.

Foto: Shutterstock

Po rozmrazení pečivo rychle zkonzumujte

Pečivo rozmrazte bezprostředně předtím, než ho budete konzumovat. Brzy po rozmrazení v něm totiž vznikají zdraví nebezpečné plísně.  Rozmrazit lze jen jednou, a i když ho rozpečete, měli byste ho spotřebovat co nejdřív. Riziko kontaminace snížíte tím, že ho nebudete dávat do mrazáku teplé a vlhké.

Jak pečivo skladovat?

Poté, co si přinesete pečivo domů z obchodu, nenechávejte ho v igelitovém sáčku. Zabalte ho do utěrky a uložte do chlebníku. Existují i speciální sáčky na pečivo, které jsou prodyšné a zároveň nepropouští vlhkost. Chléb se dá balit i do voskovaných ubrousků. Pak vám vydrží i několik dní čerstvé.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Eva
Eva
1 rok

Pane bože, zítra se dočtu, že nemám dávat do mrazáku maso, jíst do hodiny od zabití vepříka, ne? 😂

Michal
Michal
1 rok

Dávám a co zase nějaký blábol když ho vyndám z mrazničky tak ho nechám tak 2 hodiny na stole v sáčku a je krásně měkej.