Demenci lze předejít konzumací tohoto jídla. Spolehlivě zajistí zdravý mozek, říká expertka

Pod pojmem demence rozumíme skupinu souvisejících symptomů, které jsou spojeny s postupným rozpadem mozkových funkcí či neurodegenerativní poruchou. Existuje hned několik forem tohoto onemocnění, z nichž tím nejznámějším je Alzheimerova choroba.

Každý se musí na prevenci zaměřit sám

Vědci se dlouhodobě snaží přijít na to, co demenci způsobuje, ale zatím nedosáhli průlomu. To znamená, že neexistuje jednoduchý recept na prevenci. Pravdou ale je, že zdravý životní styl významně pomáhá. To je dokázáno.

Podle organizace Alzheimer’s Society je nejvýznamnějším rizikovým faktorem věk. Na druhou stranu, už v mládí či středním věku můžete udělat mnohé proto, aby vás nemoc ve stáří nepostihla. Mluvíme tu především o aktivním životním stylu, zdravém jídelníčku, omezení alkoholu a zanechání kouření. Rovněž platí, že kdo svou mysl zaměstnává, má nižší pravděpodobnost demence.

Pokud si dáváte pravidelné mentální výzvy, bude váš mozek schopen obrany vůči této nemoci,” uvádí web organizace, na kterém se lze dočíst také to, že od 40. do 60. roku je velmi dobrá příležitost k tomu, začít omezovat riziko demence.

Potraviny se skvělým efektem na mozek. / Foto: Shutterstock

Stavební kameny pro mozek

Pravdou je, že pouze jídlem si nemůžete zajistit stoprocentní ochranu, ale také platí, že tu jsou jídla, která jsou skvělá pro mozek,” uvádí nutriční specialistka Hannah Norris pro server Express.

Naprosto nejlepšími potravinami pro zdravý mozek jsou ty obsahující zdravé tuky, jako jsou olejnaté ryby (například losos a makrela), které obsahují látky, jež mozek používá coby stavební kameny svých buněk,” uvádí expertka.

Pakliže pravidelně nekonzumujete takovéto ryby, měli byste zvážit kvalitní doplněk stravy s obsahem omega-3 mastných kyselin. Skvělé pro mozek jsou také vejce a rozhodně byste neměli opomíjet vitamin D, který zajišťuje neurologickou ochranu a potlačuje záněty.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express, Medical News Today

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments