Dietoložka uvedla jídlo, díky kterému budete žít déle. Přidá vám roky kvalitního života

Co možná nejdelší život je něco, po čem touží většina lidí, jakkoliv pak pro to není příliš ochotna něco dělat. Mluvíme zde především o celoživotní prevenci závažných chorob a zdravém životním stylu, který sám o sobě život přirozeně prodlužuje, protože brání závažným chorobám, jež ho naopak zkracují.

Stárnutí bez chorob

Moderní medicína sice dokáže život nejrůznějšími způsoby prodlužovat, ale je otázkou, jaká je kvalita života u nemocných lidí. Proto by mělo být naším cílem život prodloužit v co možná nejvyšším standardu. A v tom pomohou některé potraviny. Podle dietoložky Sian Porterové přibývá vědeckých důkazů, že zdravé stravovací návyky mají zásadní dopad na zdravé stárnutí.

Vědci už se nějakou dobu soustředí na různé typy stravování. V jejich hledáčku je například středomořská dieta, u které se ukazuje, že skutečně prospívá zdraví, což je vidět i na nejvyšším potenciálním věku dožití, který je právě ve středomořských zemích. Když se navíc podíváte na místní seniory, zjistíte, že je příliš mnoho zdravotních neduhů spojených se stářím netrápí. Ve Středomoří je například nejnižší výskyt demence i kardiovaskulárních onemocnění.

Foto: Shutterstock

Jasné účinky proti stárnutí

Vědci zjistili, že výživové složky obsažené ve vlašských ořeších, které jsou zásadní součástí středomořské diety, obsahují bioaktivní sloučeniny, antioxidanty a nasycené kyseliny, které pomáhají snižovat oxidační stres a záněty. Zároveň udržují v kondici mozkovou strukturu a funkce,” uvádí Sian Porterová pro deník Express.

Například studie vědců Harvard T.H. Chan School of Public Health zjistila, že konzumace většího množství ořechů je spojena s nižším rizikem smrti a nárůstem očekávané délky dožití u dospělých.

Výsledky jiného vědeckého projektu ukazují, že ženy mezi 50. a 60. rokem, které konzumovaly alespoň dvě porce ořechů za týden, měly vyšší pravděpodobnost zdravého stárnutí oproti těm, které ořechy nejedly,” říká dietoložka.

Dodává také, že zařazení ořechů do jídelníčku zlepšuje kardiovaskulární zdraví, které je samo o sobě rizikovým faktorem neurodegenerativních onemocnění a obecného zhoršování stavu v důsledku stránutí.

Foto: Shutterstock, zdroje: Verywellhealth, Express

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments