Nazdobte dort jako profesionál pomocí uříznuté PET láhve. Zvládne to úplně každý a vypadá jako z cukrárny

Dvoubarevné dorty – ať už ty pečené, nebo nepečené – jsou stále v kurzu. Zkrátka proto, že vypadají dobře a dokážou zaujmout velké i malé strávníky. Kromě přípravy dvou různých těst nebo krémů na nich navíc obvykle není nic těžkého. A ještě ke všemu existuje jednoduchý trik, díky kterému bude vzor v těstě doopravdy fascinující.

Barvy, kam se podíváš

Kombinaci dvou barevných těst všichni určitě známe minimálně z přípravy tradiční bábovky. V některých rodinách se tahle česká klasika ani jinak než dvoubarevně nedělá. S různými těsty však můžeme experimentovat i při přípravě dortového korpusu, můžeme zvolit dva různě barevné pudinky u nepečených dezertů nebo si připravit dvě různobarevné náplně do cheesecaku.

Pokud chceme zkoušet dvou- či více barevné dezerty je vždycky důležité myslet na to, aby všechny krémy nebo těsta měly přibližně stejnou hustotu. Když totiž bude jeden těžší než ostatní, logicky klesne na dno a nebude vytvářet požadované vzory. Proto je nejjednodušší vytvořit jeden krém, rozdělit ho na dvě části a jednu (nebo obě – podle požadovaných barev) obarvit. Krémy budou mít stejnou konzistenci a budou se do sebe krásně zapíjet. K obarvení můžeme zvolit klasické kakao nebo čokoládu, potravinářské barvivo nebo třeba ovocné šťávy. Záleží na chuti a konkrétním receptu.

Foto: Shutterstock

Trik s PET lahví

K vytvoření pravidelného a opravdu hezkého vzoru v těstě můžeme použít starou PET lahev. K téhle cukrářské práci se nám totiž bude skvěle hodit její spodní část, na níž se vyboulené části střídají s drážkami.

PET lahev uřízneme tak, aby nám zbyl jenom spodek – zhruba 5 až 10 centimetrů vysoký. Dnem vzhůru ji postavíme do středu korpusu nebo formy. Následně pomalu naléváme těsto či krém na vrchní část a necháme ho drážkami stékat dolů.

Vystřídáme barvy a sledujeme, jak se do sebe obě části vpíjí a vytvářejí vzory. Znovu se vrátíme k prvnímu těstu a opět pomalu naléváme. V pravidelných intervalech barvy střídáme a přizpůsobujeme množství vzoru, jaký chceme ve výsledku mít.

PET lahev samozřejmě z těsta vyndáme ještě před pečením. Vzniklý střed můžeme zaplnit těstem jedné barvy, obou anebo třeba vytvořit novou barvu speciálně pro centrální část těsta.

Foto: Shutterstock, zdroj: Youtube

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments