Dlouhodobé užívání vitaminu D může tělo poškodit. Blíží se chvíle, kdy je nutné ho vysadit

Vitamin D je pro lidský organismus velmi důležitý a je pravdou, že udržovat správnou hladinu této látky v těle není úplně jednoduché. Režim se totiž v průběhu roku zásadně mění. Zatímco v jarních a letních měsících dokáže tělo čerpat svou potřebu vitaminu D ze slunečního záření, na podzim a v zimě tuto možnost v našich zeměpisných podmínkách ztrácí. A tak je třeba ho doplňovat.

Tělo si vitamin D obstará samo

Jenže zároveň se to nesmí přehnat, protože příliš mnoho tohoto vitaminu velmi škodí a může způsobit závažné komplikace. Pokud tak vitamin D doplňujete umělou formou prostřednictvím doplňků stravy, měli byste je s příchodem slunečného počasí opustit a spolehnout se opět na přírodu.

Odborníci z britské zdravotnické služby NHS doporučují doplňovat vitamin D od října do začátku března. “Přibližně od poloviny března, případně začátku dubna do konce září je většina lidí schopna vytvořit si veškerou potřebu vitaminu D ze slunečního záření na svou kůži,” uvádí NHS. Závisí pochopitelně na počasí.

Pokud si nejste jisti svou hladinou vitaminu D, rozhodně byste ji měli konzultovat se svým praktickým lékařem. Ten může provést laboratorní testy, od kterých lze odvodit další postup.

Foto: Shutterstock

Vitamin D můžete doplnit i jinak

Ostatně, bez doplňků stravy se lze do značné míry obejít i v zimě. Slunce sice nesvítí, ovšem to není jediný přirozený zdroj vitaminu D. Ten nabízí také zdravý a vyvážený jídelníček. Do něj byste měli zařadit především tučné ryby, jako je losos nebo sardinky. Také vejce, játra a červené maso jsou bohaté na tento vitamin.

V poslední době jsou trendem také potraviny, které jsou o vitamin D obohaceny. Jde například o snídaňové cereálie nebo ovocné džusy.

Vitamin D kromě významné podpory imunitního systému pomáhá regulovat množství vápníku a fosfátu v těle. Tyto živiny udržují ve zdraví kosti, zuby a svaly. Na druhé straně, příliš mnoho vitaminu vede k ukládání vápníku v těle, který pak může poškodit ledviny.

Foto: Shutterstock, zdroje: NHS, Healthline

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments