Do bramboráků je klíčové přidat jednu věc, o které skoro nikdo neví. Jen pak jsou skutečně chutné

Většina lidí si čas od času připraví chutné a křupavé bramboráky. Nepatří sice k nejzdravějším jídlům, ale když se povedou, opravdu si pochutnáme. Víte, jak je udělat chutné, vláčné a křupavé? Stačí přidat jednu ingredienci, která nám s tím pomůže.

Nezaměňte jedlou sodu s práškem do pečiva

Kouzelnou ingrediencí je jedlá soda. Vzhledem k tomu, že prášek do pečiva těsto prokypří, zvětší jeho objem a zařídí, aby bylo vláčné, očekáváme něco podobného od jedlé sody. Ta ale funguje trošku jiným způsobem, a právě proto je velmi důležité dávkování. Jedlá soda má třikrát až čtyřikrát silnější účinky než prášek do pečiva, proto bychom neměli přehnat dávkování.

Co budete potřebovat?

Na bramboráky s jedlou sodou si připravte tyto ingredience:

  • 500 g brambor
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 5 stroužků česneku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • majoránka
  • jarní cibulka

Jak na to?

Brambory si nastrouhejte nahrubo. Vejce rozšlehejte v mléku a přidejte k bramborám. Přisypte mouku, majoránku, pepř a jedlou sodu. Ještě přimíchejte prolisovaný česnek a olej, a směs důkladně promíchejte. Na pánvi rozehřejte sádlo. Těsto vlijte na pánev a vytvořte tenkou placku. Čím tenčí bramboráku uděláte, tím budou křupavější. Usmažte dozlatova a nakonec je vysušte papírovou utěrkou.

Foto: Shutterstock

Bramboráky byly lidovým jídlem

Ač bramboráky chutnají skvěle, nerazíte na ně v žádné panské kuchařce pro vyšší vrstvy. Bramborové těsto se připravovalo ze syrových strouhaných brambor, a bramboráky tak patřily mezi prostá jídla chudých. V lepších časech se připravovaly z vařených brambor a přidávalo se do nich i trochu mouky. Naštěstí toto jídlo přetrvalo dodnes, a můžeme si je připravit na mnoho způsobů a ochutit je podle svého.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Helena
Helena
1 rok

Tak nevím,zjišťuji že jsme národ blbců a je zázrak že jsme ještě nevymřeli.Kdejaký pisálek píše že jíme toto a tamto a dáváme tam toto a přitom tam patří něco jiného. A nebýt Pohlreicha a jiných tak se ani nenajime (nenažerem).Asi se budem pást aby jsme zbytečně naše šéfkuchaře nedráždili svou neschopností v oblasti kuchařského umění.

Aster
Aster
1 rok

Takhle bramboráky nikdy dělat nebudu a ten pravopis je příšerný – vraťte se na základní školu!

Jana
Jana
1 rok
Reply to  Aster

Ani já ne,já zásadně nedávám vejce,jen brambor,kmin,sul a mouka…a jsou vláčné,křupavé ještě i druhý den…Teda pokud je nesnim😂😂