Do bramborové kaše je potřeba přidat jednu důležitou věc, ale 90 % lidí o ní neví

Bramborová kaše patří v Evropě k velmi oblíbeným přílohám. Nejvíce ji milujeme s řízkem, sekanou, kuřetem a vlastně všemi typy UHO (univerzální hnědá omáčka). Pokud se vám zatím nepovedlo ji uvařit podle svých představ, mrkněte, jak na to.  

Něco málo z historie

Ač brambory dost možná poprvé rozmačkali Inkové v Jižní Americe před tisíci lety, její vznik v Evropě, konkrétně v Anglii, se datuje přibližně kolem roku 1600. Nejstarší písemná zmínka o ní pochází z roku 1747. Recept na ni uveřejnila Angličanka Hannah Glasse v knize The Art of Cookery. Od 19. století pak byly k dispozici různé designy šťouchadel. Dnes má doma šťouchadlo téměř každý a taky téměř každý si rád na bramborové kaši tu a tam pochutná. Jak ji připravit, aby chutnala výborně, a přitom měla vhodnou konzistenci?

Jednoduchý recept na bramborovou kaši

Brambory oloupeme, omyjeme a rozkrájíme na stejně velké kousky. Vložíme do studené osolené vody a přivedeme k varu. Tím zajistíme, že se budou vařit rovnoměrně. Jakmile jsou brambory uvařeny (raději více než méně), důkladně je scedíme a vrátíme do teplého hrnce, než oschnou.

Nyní si nachystáme máslo a mléko. Mléko zahřejeme. Přidáme trošku másla a šťoucháme nebo mixujeme, přitom pomalu přiléváme teplé mléko. S mixováním raději opatrně, může se stát, že kaši přešleháte. Šťouchadlo je jistota.

Foto: Shutterstock

A co ještě? Prášek do pečiva!

Ano, magická přísada, která vaši kaši pozvedne ještě o level výš. Během přípravy bramborové kaše do ní přidejte špetku kypřícího prášku do pečiva. Způsobí, že bramborová kaše bude lehká a vzdušná.

Můžu použít jedlou sodu?

Jedlá soda funguje na trochu jiném principu. Ač jde také o kypřidlo, jedlá soda se používá v receptech obsahujících kyselinu (podmáslí, citron, jogurt). Takže ano. Pokud nemáte kypřící prášek, můžete přidat jedlou sodu, ale musíte to utrefit. Když to přeženete, může být vaše kaše slaná a hořká. A nezapomeňte přidat výše zmiňovanou kyselinu, například podmáslí.

Foto: Shutterstock, Zdroj: tenrandomfacts.com, tastingtable.com

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
9 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Rafa
Rafa
1 rok

Nechat lehce schladnout a pridat jeden bilek z vejce,Spica

Ivona
Ivona
1 rok

Na fotce není kaše, ale šťouchané brambory.

Ivona
Ivona
1 rok

No, syrový prdopec, fakt ne

Terka
Terka
1 rok

To je hloupost,právě šleháním bude nadýchaná,ale ne mixováním,to z ní bude lepidlo

Karel
Karel
1 rok

Babička by se obracela v hrobě, slyšet takovouhle kravinu.

Vit
Vit
1 rok

Dejte prášek do pečiva, budou ” větry”, dejte sodu, nebude pálit žáha, 90% lidí jsou negramotní 🤣, radši ” NATUR” CHUŤ.!!

Tomáš
Tomáš
1 rok

Zkusím, díky za tip. A oceňuji, že zde tentokrát není obvyklý bombastický lživý titulek typu “nikdo to nedělá” 👍

Dominika
Dominika
1 rok
Reply to  Tomáš

Nedělejte to. Sakra tam ten prášek pocítíte. Dejte do kaše dost másla a smetanu. Pokud nepostačí jedna smetana (většinou ne), tak potom dolévejte opatrně mlékem. Pro lepší konzistenci šlehejte metlami. My ji doma milujeme rozšlehanou ručním tyčovým mixérem a takto “blemcavou” ji, kromě manžela, máme nejraději. Ale to nelze doporučit, protože asi většina národa moc na blemcavou neboli lepivou nebude. Každopádně prdopeč do bramborové kaše je dle mne opravdu prasárna. To si ji rovnou udělejte z prášku.

Aster
Aster
1 rok
Reply to  Tomáš

Ne, jen 90% lidí to neví… 😀