Chutnají vám kuřecí prsa v restauraci, ale doma stále nemůžete docílit jejich šťavnaté chuti? Na řádcích níže naleznete tipy, jak kuřecí prsa dokonale připravit i doma.
Kuřecí maso je dietní, a tedy často připravované i v rámci dietních programů. Lze ho kombinovat s mnoha přílohami a díky koření a marinádám, může mít pokaždé jinou chuť.
Základem je výběr kvalitního masa. Pokud nakupujete u farmářů, bývá maso většinou velmi chutné. Cena je trošku vyšší, ale chuť cenu vyváží. Pokud nakoupíte maso v klasickém obchodě, musíte počítat s tím, že maso často obsahuje vysoký podíl vody a soli.
Šťavnatá kuřecí prsa
Připravit můžete maso s kůží i bez. Maso omyjte a osušte. Poté osolte a opepřete ze všech stran. Pro pečení je vhodné použít větší a trošku vyšší pánev, aby omastek nestříkal všude. Ideálně i pánev s nepřilnavým povrchem.
Na pánvi na středním plamenu rozehřejte 2 polévkové lžíce oleje. Než maso položíte na pánev, zkontrolujte, že je olej po celé ploše, případně můžete s pánví zakroužit, aby byl olej rovnoměrně rozprostřený. Vložte maso na rozpálený olej.
Maso obracejte na pánvi jen jednou. Opékejte z každé strany zhruba 10 – 12 minut. Po dobu minimálně 7 minut s masem na pánvi nemanipulujte. Poté můžete zkusit obrátit pomocí kleští, ale pokud to nejde snadno, musíte mu dát ještě chvilku.
![](https://www.aazdravi.cz/wp-content/uploads/2022/10/kureci-prsa-2.jpg)
Pár minut po otočení masa můžete na pánev přidat lžíci másla nebo ghí. Nechte rozpustit a dopečte maso dozlatova. Před podáváním nechte maso 3 minuty odpočívat a až poté servírujte.
Při manipulaci s masem na pánvi nepoužívejte vidličku. Pokud maso napíchnete, všechna šťáva z masa vyteče.
Křehké maso naložené v jogurtu
Maso můžete restovat na pánvi i pokud je naložené v jogurtu. Jen při smažení musíte maso více hlídat, aby se nepřichytilo k pánvi, protože jogurt má tendenci k přichycení. Příprava marinády z jogurtu je velmi snadná a marinovat můžete minimálně 30 minut nebo přes celou noc. Pro přípravu potřebujete řecký jogurt, česnek, ghí máslo a koření (sůl, mletý římský kmín, uzenou papriku, mletý koriandr). Můžete přidat i čerstvý koriandr.
Foto: Shutterstock
No, já myslím, že to je hned na začátku… “základem je výběr kvalitního masa” 😀