Dokonalá náplň do masové rolády. Levná a rychlá večeře

Masová roláda v sobě kombinuje chuť šťavnatého masa a ingrediencí, které můžete různě kombinovat. Základem je výběr ideálního masa, které je na rolování vhodné. Zbavte se neustálého vymýšlení nových jídel a vsaďte na klasiku s různými obměnami náplně. Nebojte se změnit oblíbenou přílohu. Vhodné jsou brambory, krokety, hranolky, ale volit můžete i z dalších.

Jak správně připravit roládu

Vezměte si větší kousek masa a nechte ho asi půl hodiny v pokojové teplotě, aby před zpracováním povolilo. Rozpulte maso na dvě části, nedořezávejte až do konce, ponechte na okraji jeden centimetr. Poté maso otočte a postupujte se zbytkem stejně, dokud nezískáte snadno plnitelný plát masa. Osolte ho a opepřete. Plňte zvolenou nádivkou. Rolujte maso a svažte potravinovým provázkem.

Jaké maso vybrat

Skoro všechny druhy masa jsou vhodné na pečení rolády. Vybírejte hlavně podle vaší chuti a šťavnatosti. Volit můžete hovězí, vepřové, telecí, krůtí nebo kuřecí. Nebojte se ani jejich kombinace. Roládu můžete připravit v troubě nebo ve velkém hrnci. Chcete-li se přesvědčit, jestli je maso dostatečně pečené, zapíchněte do masa teploměr, měl by ukazovat 70° C. Pokud nemáte k dispozici teploměr, použijte vidličku a podívejte se na šťávu, která z něj vyteče. Pokud je růžové, ještě není hotová.

Ideální náplň

Kromě druhu masa je pro přípravu klíčová jeho náplň. Zajistí, že výsledek bude chutný a šťavnatý. Náplň tedy pečlivě volte, ale nebojte se experimentovat. Zajímavou chuť jí dodají houby, sýr, nebo pikantní ingredience. Připravte si doma roládu se sušenými rajčaty nebo s houbovou náplní a kapiemi.

Foto: Shutterstock

Roláda s houbovou náplní a kapiemi

  • 6-8 středně velkých hub (ideálně žampiony)
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci sterilovaného hrášku
  • 2 až 3 naložené papriky
  • 150 g anglické slaniny
  • sůl a pepř

Připravte si maso. Houby očistěte, nakrájejte na malé kostičky a orestujte na másle. Vmíchejte hrášek. Nechte směs na chvíli odležet. Na maso klaďte naloženou papriku a rozvrstvěte směs s hráškem. Zabalte roládu a převažte provázkem, obalte v plátcích slaniny. Vložte do pekáče a podlijte. Pečte na 170° C. Prvních třicet minut ji nechte přikrytou, následně ji odkryjte a přibližně dalších třicet minut pečte.

Roláda se sušenými rajčaty

  • 1 lžička tymiánu a estragonu
  • 2 lžíce kozího sýra
  • 80 g sušených rajčat nakrájených na malé kousky
  •  100 g nakrájeného pórku
  •  2 lžíce olivového oleje
  •  30 g piniových oříšků

Maso naklepejte a z obou stran posypte kořením. Jednu stranu masa potřete kozím sýrem. Na olivovém oleji orestujte sušená rajčata, pórek a piniové oříšky. Směs klaďte na maso, zabalte a ovažte provázkem. Vložte maso do pekáčku a potřete olejem. Pečte na 180° C, v případě, že použijete kuřecí maso, které je pro tuto roládu nejvhodnější, postačí 25 minut.

Foto: Shutterstock, zdroj: Femmes d aujourd hui

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments