Jak vyšlehat fantastickou šlehačku. Jednoduché triky, které málokdo zná

Domácí šlehačka je prostě domácí šlehačka, s tou kupovanou ve spreji se absolutně nedá srovnat. Možná, že vám příprava šlehačky vždycky zdála přišla složitá nebo zdlouhavá, ale ve skutečnosti jde o proces snadnější, než se zdá. A když se budete řídit následujícím radami, tak je úspěch zaručen.

Proč domácí šlehačka?

Domácí šlehačka je oproti šlehačce ve spreji zdravější, chutnější a má lepší vlastnosti.  Kupovanou šlehačku ve spreji milují hlavně děti. Aby ne, sladká je dost, ale košer rozhodně ne. Navíc není šlehaná vzduchem, ale oxidem dusným, který způsobuje, že se rychle rozpouští, dlouho neudrží tvar a propadá se.  Pokud si domácí šlehačku dopřejete příležitostně, nemusíte se děsit ani jejích výživových hodnot. Vysoký obsah tuků sice může překvapit, na druhou stranu doma vyšlehaná šlehačka je lehce stravitelná a plná bílkovin, vápníku a obsahuje i vitamín B.

Triky pro dokonalou domácí šlehačku

  • Vyberte si kvalitní smetanu s označením „ke šlehání“, která má nejméně 33 %.
  • Smetanu ponechte v ledničce až do poslední chvíle. Se studenou se pracuje lépe.
  • Ideálně vychlaďte také mísu, ve které budete šlehat. Klidně i metličky.
  • Zařiďte v kuchyni nižší teplotu. Může to znít absurdně, ale pokud je zrovna kuchyň vyhřátá od pečení nebo vaření, může to mít na tvorbu šlehačky negativní vliv.
  • Začněte šlehat pomalu, na nižší otáčky, a postupně rychlost šlehání navyšujte. Ke konci zase ubírejte a došlehejte pozvolna.
  • V nejlepším se má přestat, proto nešlehejte příliš dlouho, ať nemáte místo šlehačky máslo. Pokud chystáte šlehačku na palačinky nebo lívance, může být o něco řidší než třeba do kávy nebo na dort či zákusky.
Foto: Shutterstock

Třešnička na konec – Paříž

Jestli se vám někdy sběhnou sliny na pařížskou šlehačku, můžete vyzkoušet tento recept. Do nerezové nebo skleněné mísy nalijeme 250 ml 33% smetany ke šlehání a přidáme 70 g nalámané kvalitní čokolády. Za stálého míchání rozpustíme ve vroucí vodní lázni, následně odstavíme a necháme vychladnout. Mísu zakryjeme fólií nebo alobalem a vložíme na 12 – 24 hodin do ledničky. Šleháme při středních otáčkách a o něco kratší dobu než klasickou šlehačku.

Foto: Shutterstock, zdroj: TheKitchn

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Ivona
Ivona
7 měsíců

Nic nového pod sluncem😑