Dokonalá nepečená roláda. Stačí přitom tvaroh, jahody a piškoty. A je hotovo

Kdo by se v letních měsících zatěžoval složitým pečením. Postačí tři základní ingredience a máte moučník jako z cukrárny. Jak na to?

Milujeme sezónní ovoce

Vy také? Sotva někde dozrají jahody, už se vydáváme s celou rodinou na samosběr. Jahody střídají třešně, meruňky, borůvky, rybíz, a poté jablka a švestky. Stále je co sbírat, objevovat, zavařovat. A hlavně mlsat.

Někdy si chvíle zavařování a pečení doslova užíváme. Občas se ale vyskytne den, kdy si potřebujeme odpočinout. Děti si ale stále žádají nějakou dobrůtku a je škoda jim kupovat sladké pečivo s náplní bůhvíjaké provenience. Raději si utvoříme něco sami. Něco snadného a rychlého.

Nic nepečeme, vše bude hotovo vcukuletu. A ta chuť!

Cukrářské piškoty, prosím

„Jedny cukrářské piškoty, prosím.“ Přesně to bychom před několika desítkami let řekli při jejich koupi v koloniálu. Cukrářské piškoty pocházejí ze Savojska, kde se objevily již v polovině 14. století na dvoře tamního vévody, který tehdy hostil francouzského krále. Inu, už tehdy byli lidé mlsní a zdá se, že se od té doby nic nezměnilo.

Někomu připomínají jazýčky, v angličtině se jim zase říká ladyfingers, tedy dámské prstíky. Přesně to dnes budeme pro náš recept potřebovat.

Chuťové pohárky, na start!

Dnes si skutečně pochutnáte. Samozřejmě jahody můžete obměnit za jiné sezónní ovoce od lokálních pěstitelů. Hlavní je si udělat radost. A co budeme vlastně potřebovat? Nachystejte si tyto ingredience:

  • 14 cukrářských piškotů
  • 100 ml mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 50 g moučkového cukru
  • 250 g mascarpone nebo hladkého tučného tvarohu
  • celé jahody
Foto: Shutterstock

Vyhrnout rukávy

Jdeme na přípravu.

Nejprve piškoty lehce namočte v mléce a následně je jako vojáčky vyskládejte do dvou řad vedle sebe, vždy po sedmi kusech. Vyplatí se je skládat na potravinovou fólii.

Následně si z mascarpone, cukru a smetany vyšlehejte tuhý voňavý krém a vložte jej do cukrářského sáčku. Krém nanášejte na piškoty, ale část krému si ještě schovejte.

Nyní vyskládejte na moučník řadu očištěných jahod. Folií roládu zamotejte a na okraji ji utáhněte. Moučník na půl hodiny nechte odpočinout v lednici, poté jej ozdobte zbytkem krému.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ivona
Ivona
1 rok

Tvaroh co je v nadpisu vyměnili za mascarpone. Nevím proč? Asi dostali peníze za jeho propagaci. Tvaroh je levnější.😖

Ivona
Ivona
1 rok

Jj, klamou tělem. Taky jsem se divila. Cukrářské piškoty znám moc dobře, ale takto by roláda nevypadala. Ti co neumí by péct snadno naletí 😡

Helena
Helena
1 rok

Nepečená roláda je fajn recept,jen titulní fotku dejte autentickou….tohle je fotka pečené piškotové rolády….