Dokonalá smaženka z dob socíku. Výborná jako večeře za pár korun

Vajíčka se stále dají sehnat za rozumné peníze. Strouhanku si snadno vytvoříte z nezkonzumovaného pečiva, které stačí usušit a pomlít. A máte základ na smaženku.

Dopřejte si kalorickou bombu a udělejte si radost

Často se držíme zkrátka a konzumujeme potraviny, které jsou nejen zdravé, ale také plné živin a vitamínů. Jednou za čas si tak můžeme dovolit zhřešit. Pořádně si zalumpačit a sníst na večeři něco, co nám bude ohromně chutnat. A nebude to až tak zdravé.

Radost z toho, že jste si dopřáli něco jen a jen pro sebe, vás ale bude hřát ještě mnoho dní. Tato večeře patřila mezi klasiku v dobách, kdy toho v obchodech nebylo mnoho, a kdy jste potřebovali po náročném dni připravit něco k snědku celé rodině, která se sešla u stolu.

Hamburgery nebyly

Většina lidí neměla ani páru o tom, že se někde ve světě jedí hamburgery. Rychlé občerstvení a nezdravé hranolky zde nebyly, ale lidová tvořivost samozřejmě pracovala na plné obrátky. Pro tvorbu smaženky se sice používala vajíčka a strouhanka jako základní suroviny, ty se ale doplnily čerstvou zeleninou. Pokrm tak byl vcelku vyvážený. Samozřejmě jej nebudeme konzumovat každý den. Pro jednou bychom ale mohli udělat výjimku.

Foto: Shutterstock

Smaženka a zelenina

Není složité vyhledat originální recept na smaženku přímo z minulého století. Dle Normy mléčných nápojů a jídel, tedy knihy z roku 1962, se smaženka se sýrem připravuje následovně. Pouze je třeba poznamenat, že se jedná o množství potřebné na 100 porcí smaženek.

  • 2 kg eidamu
  • 10 vajec
  • 1,25 kg strouhanky
  • 1 kg mléka
  • 0,02 kg kmínu
  • 0,10 kg česneku
  • 1 kg stolního oleje
  • 0,5 kg hořčice
  • 0,5 kg cibule

Nastrouhaný eidam se smíchá s ostatními ingrediencemi a vytvoří se obdélníkové krokety vážící 55 gramů. Ty se vloží na rozpálený olej a smaží se po obou stranách dozlatova. Potřete je hořčicí, posypejte cibulkou, přidejte nakrájenou zeleninu a podávejte teplé na chlebu.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Karel
Karel
1 rok

Někdy pochybuji, že máte k gastronomii nějaký vztah. Tohle se jmenuje sýrová smaženka. SMAŽENKA je vaječná omeleta položená na chleba. Ach jo…

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Karel

Nemají – jen kecají. Je to banda neumětelů.