Dokonalé francouzské brambory podle Pohlreicha. Šéf je umí úplně nejlépe

Francouzské brambory jsou jednou z velkých lahůdek. Pokud se je naučíte připravovat, můžete je používat jako luxusní přílohu, nebo si je dopřát i samotné. Stačí se držet několika zásad, abyste dosáhli toho nejlepšího výsledku. Zkuste si je připravit podle Pohlreicha, budete překvapeni jejich jednoduchostí a skvělou chutí.

Skutečně francouzské

Své jméno získaly podle země původu. Právě ve Francii se totiž tato příloha peče velmi často. Můžete si je objednat pod názvem „Gratin de pomme de terre“ nebo také „Gratin Dauphinois“. Jejich základem jsou pouze brambory, smetana ke šlehání a lahodný sýr. Připravují se bez masa i bez uzeniny. Stejně, jako radí Pohlreich, se i v těchto končinách připravují ze syrových brambor a z vysokoprocentní smetany.

Připravte si je doma

K přípravě pravých gratinovaných brambor podle českého šéfkuchaře budete potřebovat 1 kilogram brambor, 400 ml smetany ke šlehání, půl kilogramu sýru ementál, jedno vejce, 2 stroužky česneku, pažitku, sůl, pepř a muškátový oříšek. K vymazání pekáčku použijte máslo. Brambory oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. Čím tenčí je vytvoříte, tím lepší bude finální efekt. Brambory ponořte do vody, aby nezčernaly. Tím pomůžete i vyplavení zbytečného škrobu.

Sýr a smetana, základ chuti

Do velké mísy přelijte smetanu, přidejte koření a sůl. Nevadí, když přidáte větší množství soli, brambory ji dobře vstřebají a smetana slanou chuť potlačuje. Přistrouhejte sýr. Pohlreich radí použít ementál, ale můžete použít svůj oblíbený. Skvělého výsledku docílíte použitím sýru Gruyère nebo vyzkoušejte, v našich končinách známé, Blaťácké zlato.  

Foto: Shutterstock

Naplňte pekáč a pečte

Slijte vodu z brambor a nasypte je do misky se smetanovo sýrovou směsí. Aby brambory dobře držely pohromadě, přidejte jedno vejce a promíchejte. Rozpalte troubu na 140 °C. Naskládejte na sebe brambory, aby se překrývaly a přelijte zbývající směsí. Pečte 40 minut, dokud nebudou zlátnout. Poté zvyšte teplotu na 200 °C a pečte další 4 minuty.

Servírujte

Brambory podávejte posypané čerstvou pažitkou. Zajímavou kombinací může být i přidání čerstvě posekané bazalky. Chuť také skvěle zvýrazní rajčatový sálat. Gratinované brambory si zamilujete a stanou se oblíbenou součástí vašich svátečních tabulí.

Foto: Shutterstock

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments