Dokonalé knedlíčky z droždí do polévky. Chutnají úžasně a ještě podpoří zdraví

Omrzela vás polévka s nudlemi, játrovými knedlíčky nebo třeba drobením? Co takhle zkusit léty osvědčené drožďové knedlíčky? Nejenže si na nich pochutná celá rodina, jsou navíc plné prospěšných látek.

Vitamíny proti splínu i pro zdravé srdce

Droždí neboli kvasnice si spojujeme především s pečením, protože to se bez této nenápadné suroviny prakticky neobejde. Živé kvasinky se totiž zasluhují o kynutí těsta a přispívají i k vůni a chuti hotového pečiva. Mimoto má pekařské droždí celou řadu zdravotních benefitů.

Obsahuje vitamíny typu B, které působí příznivě na srdce, činnost nervové soustavy i trávení. Mají také pozitivní vliv na zrak a prospívají naší pokožce.

Dále v droždí najdeme bílkoviny a minerální látky, především chrom, který napomáhá udržení optimální hladiny cukru v krvi.

Obzvláště prospěšné může být droždí lidem, kteří trpí nespavostí nebo depresemi. Vitamín B12 spolu s niacinem totiž produkují tolik potřebný serotonin. Ten má vliv na dobrou náladu i klidný spánek. Další vitamíny skupiny B se zase podílí na uvolňování energie ze sacharidů a dokážou tak úspěšně bojovat proti únavě.

Foto: Shutterstock

Sáhněte po kvalitě

Droždí se samozřejmě nepoužívá jen na pečení. Můžete si z něj připravit třeba pomazánku nebo výše zmíněné drožďové knedlíčky. Jsou rychlé, jednoduché i levné. Kvasnice v obchodě vybírejte z osvědčených značek a dávejte pozor na datum spotřeby. Nezapomeňte je uložit do ledničky. Kvalitní droždí má světle krémovou barvu, pěkně se drolí a dobře voní.

Recept na drožďové knedlíčky do polévky

Co budete potřebovat:

  • 100 g droždí
  • 1 cibule
  • 2 lžíce strouhanky
  • lžíce másla
  • hrst čerstvé petrželky
  • sůl
  • mletý černý pepř

Postup přípravy:

Nejprve oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Poté ji zpěňte na pánvičce na rozehřátém másle. Přidejte rozdrobené droždí a opražte dozlatova. Dále přidejte strouhanku, nasekanou petrželku, sůl a pepř. Vše vymíchejte do těsta, z něhož potom tvořte knedlíčky. Ty zavařte v polévce zhruba po dobu pěti minut. Nejlepší jsou v zeleninových nebo masových vývarech.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments