Dokonalé placky ze starého chleba. Naučte se nejjednodušší těsto na světě

I v domácnostech, kde se snaží neplýtvat a co nejvíc jídla zpracovávat, se občas stane, že něco zbyde a hrozí, že se to zkazí. Dost často se to týká starého chleba, který jsme nestačili dojíst, dokud byl ještě chutný a teď už bychom si raději dali voňavý a čerstvý, než dojídat tvrdé kůrky. Čerstvý si můžeme koupit a z toho staršího udělat vynikající placky. Jsou hotové za pár chvil.

Neplýtvání – trend, který se zase vrací

Ještě naše babičky si dávaly záležet na tom, aby všechny zbytky v kuchyni zpracovaly, protože plýtvat s jídlem se nevyplácelo. V posledních desítkách let jsme si však zvykli na to, že je všeho všude dostatek a jídlo se začalo vyhazovat.

Moderní ekologické trendy nás však vedou k tomu, abychom neplýtvali a snažili se upotřebit všechno, co jsme nakoupili nebo vypěstovali. Planeta má čím dál větší problém uživit rozšiřující se lidskou populaci a tak bychom jí měli trochu pomoct.

Starý chleba už nemusíte vyhazovat. / Foto: Shutterstock

Placky ze starého chleba

Přichystáme si na ně: starý chléb, vejce, tvrdý sýr, uzené maso, sůl, pepř, česnek a majoránku.

Chléb namočíme do vody a necháme nasáknout a změknout. Poté jej rozmixujeme, přidáme vejce a strouhaný tvrdý sýr a vytvoříme těstíčko na chlebové placky. Na drobné kostičky nakrájíme uzené maso a přimícháme ho k těstu. Následně dochutíme – základní chuť nám udělá sůl, pepř, česnek a majoránka, ale s kořením se dá experimentovat a vyzkoušet různé varianty, třeba s červenou paprikou.

Z těsta formujeme malé placky a pečeme je na rozpáleném oleji z obou stran. Plackám stačí po každé straně jen pár minut, takže je potřeba je hlídat, aby se nespálily. Nakonec je můžeme potřít česnekem.

Podáváme chlebové placky

Chlebové placičky můžeme jíst samotné zatepla i zastudena. Podávat se dají jako příloha k masu nebo třeba k salátu. Skvěle se také budou hodit do mixu různých placek – třeba trio bramboráčky, cuketové a chlebové placky je zajímavý nápad na pohoštění pro návštěvu nebo na chroupání k televizi.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Comodius
Comodius
2 let

Dobrý den Redakce. Tenhle recept znám od své babičky. Není to nic nového. Ale když nám chcete vnucovat recepty, které nám mají ušetřit peněženku a omezit tak plítvání. Tak to raději vzdejte. Přeci nebudu kupovat uzené, které je 3x drahší než chleba. A pak ho rozkrájím a dám ho do těsta aby vznikla chlebová placka. A tohle je u mě plítvání – drahocenným jídlem a to masem a ještě ktomu uzeným. A co maminky samoživitelky? Věřím tomu, že u nich v domácnosti nezbude ani patka a spotřebují vše. Na tož aby si dovolily uzené. Redakce přemýšlejte komu je recept směrován.

Iris
Iris
2 let
Reply to  Comodius

To je velmi trefný příspěvek!
Ještě než jsem ten článek dočetla do konce – už jsem řvala smíchy nad tím “ušetřením” 😀
U nás se ze starého chleba dělaly (a dělají) topinky nebo chleba ve vajíčku. ztvrdlé zbytky chleba se sušily a dával se králíkům nebo se namáčel pro slepice.
A ne – chleba se u nás nevyhazuje ani dnes.