Domácí Metro dezert. Dokonalá pochoutka podle receptu z hlubokého totáče

Metro řezy dneska najdeme skoro v každém obchodě. Balený dezert obsahující čtyři zákusky z piškotového těsta s krémem zalité cukrovou hmotou, částečně smočené v čokoládě. Už se vám sbíhají sliny? Tak šup do kuchyně a vyrobte si vlastní. Budou ještě chutnější a aspoň o trošku zdravější.

Kde se vzal Metro dezert?

Tak jak název napovídá, Metro dezert vznikl na počest otevření první linky pražského metra v roce 1974. A protože tehdy jezdily soupravy se čtyřmi vagony, i řezy jsou v balení čtyři. Tento oblíbený dezert vymyslel výzkumný ústav Pražských mlýnů a pekáren, dostal totiž za úkol přijít s dezertem dostatečně trvanlivým a široce využitelným. Inspirovali se cukrovinkami holandskými a švédskými. Kromě klasické příchutě se vyráběl také citronový, pomerančový, později také jahodový, skořicový nebo dokonce mátový. Po revoluci jsme ho nějakou dobu neviděli, za pár let však opět zaplavil regály supermarketů a těší se velké oblibě až dodnes.

Suroviny na domácí Metro řez

  • 4 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 140 g hladké mouky
  • 60 ml polotučného mléka
  • 50 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 2 lžíce rumu
  • 400 g marcipánu
  • 100 g hořké čokoládové polevy

Nejprve si vyrobíme korpus

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s krupicovým cukrem a půlkou vanilkového cukru do pěny. Bílky vyšleháme společně se špetkou soli na pevný sníh. Nyní obě hmoty spojíme, vmícháme předem prosátou mouku a přilijeme mléko. Důkladně promícháme, těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 15 minut. Ihned po vyndání korpus sundáme z plechu a po vychladnutí rozkrojíme na tři stejně velké díly.

Foto: Mirka van Gils

Pustíme se do krému

Máslo utřeme se zbytkem vanilkového cukru, moučkou a rumem na hladký krém. Polovinou krému potřeme jeden korpus, přiložíme na něj druhý, na ten rozetřeme zbytek krému a přiložíme i třetí korpus. Dáme ztuhnout do lednice.

A vrhneme se do finále

Poté dezert rozkrájíme na obdélníčky o rozměru 6 x 3 cm. Na válu posypaném trochou moučkového cukru rozválíme marcipán na plát silný cca 3 mm a rozkrájíme ho na pruhy o šířce 6 cm. Každý dezert zabalíme do marcipánu, odřízneme, balíme další. Oba konce každého kousku smočíme v rozpuštěné čokoládové polevě a necháme ztuhnout.

Skvěle! Teď máte velmi chutný domácí zákusek, ať už pro sebe nebo pro své hosty.

Foto: Mirka van Gils

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments