Domácí rajčata budete mít po celý rok. Skvěle chutnají. Za 5 minut máte hotovo

Nejoblíbenější zeleninou z českých luhů a hájů jsou zcela jistě rajčata. Nikdo nevede spory o tom, že se chuti domácích rajčat pěstovaných na zahrádce nic nevyrovná. Právě vrcholí rajčatová sezóna, je třeba osvojit si způsoby, jak rajčata uchovat na zimní měsíce.

Sterilovaná rajčata

Rajčata je možné zpracovat do domácího kečupu nebo připravit rajčatovou omáčku, která zachutná s těstovinami. Pro klasickou sterilizaci jsou vhodná rajčata loupaná, ta je třeba spařit horkou vodou a zbavit slupky. Rajčata se poté zalévají převařenou horkou vodou a dají se zavařit. Po otevření jsou vhodným základem rajčatové polévky nebo rajské omáčky.

Mražená rajčata

Mnohem chutnější jsou rajčata, která zamrazíte. Ovšem ani ony nejsou určeny k přímé konzumaci. Hodí se do omáček k těstovinám, výsledek je mnohem lepší než v případě sterilovaných rajčat. Pro mrazení rajčat je zapotřebí vakuový sáček a vakuovačka. Můžete si ale pomoci i s klasickými sáčky na zip. Zakupte balení sáčků na zip určených do mrazáku a připravte rajčata na zamrazení.

Rajčata dobře umyjte, zbavte středu kolem stopky a vložte do sáčku. Zapněte téměř do konce, a nakonec vložte brčko. Odsajte ústy co nejvíce vzduchu, postupně zapínejte. Takto připravená rajčata jsou skvělým základem na pizzu, dají se přidat k dušenému masu a hodí se do zapékaných pokrmů. Před přípravou nechejte rajčata zcela rozmrznout.

Foto: Shutterstock

Zavařování ve vlastní šťávě

Rajčata můžete zavařit takzvaně na sucho. Stačí vám k tomu sůl jako konzervant a pro lepší chuť přidejte sušenou bazalku. Do suchých sklenic dejte půlená rajčata zbavená středu, zasypejte lžičkou soli, půl lžičkou bazalky a přidejte dvě lžíce olivového oleje. Sklenice uzavřete a sterilizujte v hrnci asi 30 minut.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments