Většina Čechů používá alobal pořád špatně. Paní Ema po letech zjistila zásadní věc a nemůže si to vynachválit

Alobal nám může v domácnosti hodně pomoct. Hodně lidí ho automaticky používá pouze jedním způsobem a ani neřeší, že jedna strana je matná a druhá lesklá. On ale nabízí více využití než jen rychlé zabalení potravin.

Matná nebo lesklá strana?

Jak ho správně používat? Kdy balit potraviny matnou stranou nahoru a kdy tou lesklou? Je to jednoduché: Matná strana teplo propouští a lesklá ho odráží. Pokud tedy stojíte o to, aby vám jídlo zabalené do alobalu vydrželo co nejdéle teplé, zabalte ho matnou stranou dovnitř a lesklou ven. Naopak, když připravujete v troubě nebo na grilu maso nebo brambory v alobalu, zabalte je lesklou stranou dovnitř a matnou ven.

Pomůže vám na zahradě i v dílně

Když ho nastříháte na kousky a přimícháte do zeminy, dokáže odpuzovat hmyz. V dílně zase s jeho pomocí nabrousíte tupé nůžky. Stačí alobal poskládat, nůžkami ho prostříhat a budou krásně ostré.

Je libo melír?

V kadeřnictví má také své nezastupitelné místo. Používá se při odbarvování a melírování vlasů. S jeho pomocí si můžete ale i doma vytvořit krásné vlny, a to i bez natáček. Nastříhejte ho na pláty, a z těch vytvořte ruličky. Na ty pak namotávejte jednotlivé prameny. A nakonec se může hodit i při běžném vlasovém zábalu, nebo při péči o nehty – pomůže urychlit odlakování.

Foto: Shutterstock

Čím vyčistit šperky? Alobalem

Při čištění a leštění šperků je to také nenahraditelný pomocník. Zabírá při čištění stříbrných šperků i větších předmětů. Stačí ho zmačkat a použít místo drátěnky. Vyčistit můžete i žehličku, když s ní několikrát přejedete po alobalu – musí být ale rozpálená.

Výhřevnost radiátorů

Využijete ho i v zimě. Lesklo stranou ven umístěte alobal na radiátor, nebo na stěnu za ním. Díky jeho izolačním schopnostem se zvýší výhřevnost, a budete mít doma tepleji. Alobal je zkrátka univerzální, a měli byste ho vždy mít doma v zásobě.  

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Hana Zicháčková
Hana Zicháčková
1 rok

Jsem doma velká hospodyňka, ale pomoc v podobě alobalu se vždy hodí. Pavla Strásnická má pravdu článek budu určete sdílet všem svým známým. Děkuji

Pavla Strásnická
Pavla Strásnická
1 rok

Tento článek je úžasný a doufám, že tyto rady co nejvíc využiji. Občas doma nestíhám vařit a většinou zabalím jídlo do alobalu. Jenomže je vždy studené teď už vím proč. Moc děkuji